Hoofdmenu

Eikenprocessierups

Ieder jaar, van ongeveer mei tot en met september, bestaat de kans dat de eikenprocessierups in de gemeente wordt aangetroffen. De rups verspreidt brandharen die bij mensen en dieren ernstige irritaties kunnen geven. Het uitroeien van de rups is niet mogelijk, voorkomen van uitbreiding wel.

Als u eikenprocessierupsen ontdekt, kunt u dit melden bij de gemeente.

Gezondheidsklachten door de eikenprocessierups

Contact met de eikenprocessierups kan voor gezondheidsklachten zorgen. De brandharen van deze rups dringen bij aanraking gemakkelijk in huid, ogen en luchtwegen. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • pijnlijke, rode, huiduitslag, gepaard met jeuk (dit kan tot twee weken aanhouden).
  • bij oogcontact: binnen enkele uren pijnlijke en jeukende zwellingen/irritaties.
  • bij inademing: slikklachten en ontstekingen van het slijmvlies van neus, keel en luchtwegen.
  • een allergische reactie, waardoor klachten veel sneller kunnen optreden.
  • ook bij dieren (vooral honden en paarden) kunnen klachten ontstaan.

Gezondheidsklachten door de eikenprocessierups voorkomen

  • Probeer direct contact met eikenprocessierupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden
  • Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan
  • Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.

Deze gezondheidsklachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten altijd contact op met uw huisarts. Kijk voor meer info op www.ggdzl.nl

Eikenprocessierups melden

De gemeente inventariseert de bomen waar de processierups voorkomt en markeert deze met rood-wit lint. Hierna worden deze door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd doormiddel van afzuigen. Mocht u nog een locatie aantreffen waar de processierups voorkomt, kunt u dit melden via www.voerendaal.nl Meldingen of telnummer 045-5753399. Particulieren die eigenaar zijn van met eikenprocessierups besmette bomen, zijn zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.(Volgend nieuwsbericht) »