36ste Orlando Festival draait alles om schitterende kamermuziek

Orlando Festival van start

Morgen start in Abdij Rolduc in Kerkrade het Orlando Festival plaats. Het gerenommeerde internationale kamermuziekfestival dat  dit jaar van 10 t/m 20 augustus plaatsvindt is al sinds 1982 onlosmakelijk verbonden met Rolduc. Parkstad Actueel ontdekte het waarom.

Cellist Stefan Metz, grondlegger van het Orlando festival, belandde 35 jaar geleden om een bijzonder reden in Kerkrade. Volgens diverse weerstations was Kerkrade de gemeente met de minste regendagen in de Euregio.De bijzonder ambiance van Abdij Rolduc gaf aansluitend het beslissende zetje: Abij Rolduc werd de nieuwe festivallocatie van het Orlando Festival.

Dus komen nu al 35 jaar in de zomer op de Kerkraadse abdij Rolduc bevlogen amateurs, professionele musici en hun publiek samen voor een intensieve kamermuziekweek. Overdag krijgen ensembles van jonge en volwassen cursisten les van gerenommeerde musici. Jonge professionele strijkkwartetten volgen masterclasses bij een ‘oude meester’. Jeugdige finalisten van het Prinses Christina Concours vormen ensembles en krijgen kamermuziekles. ‘s Avonds treden de docerende musici op in  Theaters in de Parkstad.

Daarbij worden altijd weer heuse juwelen uit het kamermuziekrepertoire gespeeld. Werken van componisten, zoals Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Tsjaikovski en Dvorak strelen het gehoor. Het mogelijk om als toehoorder één of meerdere festivaldagen op Rolduc te gast te zijn om de masterclasses en middagconcerten bij te wonen. Toegang tot de lunchconcerten is gratis. Kaarten voor de avondconcerten zijn verkrijgbaar via www.parkstadlimburgtheaters.

Zie voor meer informatie en het complete programmaoverzicht: www.orlandofestival.nl

Foto’s Orlando Festival

Geef een reactie