Zeventigjarig gemengd koor Crescendo houdt haar leden jong

 

 

Vlnr: Gerdien Smeets , Miek Smeets , Marcel Gorissen en Lia Moonen

 

‘Door het zingen, blijven we eeuwig jong’, vinden de jubilarissen Lia Moonen, Marcel Gorissen, Gerdien Smeets en Miek Smeets, respectievelijk 25, 60, 25 en 50 jaar lid van gemengd zangkoor Crescendo Doenrade. Hun koor bestaat dit jaar 70 jaar. Dat feest wordt met verschillende muzikale  activiteiten gevierd, met als hoogtepunt het jubileumfeest op zondag 10 september met de uitvoering van Missa Festiva van Alexandre Gretchaninoff in de mis. Ook zullen enkele werken uit het Magnificat van John Rutter ten gehore worden gebracht. Aansluitend houden het koor en haar jubilarissen een receptie in Gasterie Dobbelsteyn in Doenrade.

De geschiedenis van Crescendo is verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Het culturele leven lag nagenoeg stil, maar in Doenrade studeerde een jongerengroep in huiselijke kring koorliederen in. Vanaf 1947 was gemengd zangkoor Crescendo Doenrade officieel een feit. Theo Heunen was één van de oprichters en van 1947 tot 1989 de dirigent van het koor. “Theo was mijn oom,” vertelt Miek Smeets. “Hij trommelde de hele familie op om bij het koor te komen zingen.”

Marcel Gorissen zingt al zijn hele leven. “Mijn neef vertelde wel eens dat hij met mij in de kinderwagen ging wandelen en ik alleen maar zat te zingen.” “Ze noemen hem niet voor niets de Doenraadse troubadour,” vult Lia Moonen aan. Lia zingt inmiddels al weer 25 jaar in het koor, samen met haar man Bert. “Schijnt een primeur te zijn bij Crescendo, man en vrouw allebei jubilaris. Bert voetbalde, ik hield erg van zingen. Ik wilde graag de open repetitie bezoeken en Bert vergezelde me. We zijn allebei gebleven.”

Gerdien Smeets wist, toen ze in Doenrade kwam wonen, dat er een goed koor was, maar wachtte nog een tijd voordat ze een repetitie bezocht. “De overbuurvrouw haalde me over toch eens mee te gaan en ik had meteen spijt dat ik dat niet tien jaar eerder had gedaan.”

De vereniging staat onder leiding van dirigent Anton Kropivšek en bestaat op dit moment uit 65 leden; het jongste lid is 26 jaar en ons oudste lid is 88. Niet alleen beschikt het koor over leden van gevarieerde leeftijden en komen de zangers en zangeressen uit de hele regio, ook brengt het een afwisselend programma ten gehore; van rock- en musicalnummers tot concourswerken en klassieke missen. “We houden van gezelligheid en plezier maken, maar we gaan als koor ook graag de uitdaging aan,” weten de jubilarissen. “De lat ligt hoog, maar dat is juist zo leuk aan dit koor, meezingen is plezier en uitdaging voor jong en oud.”

Meer informatie over de vereniging via www.crescendo-doenrade.nl of neem contact op met secretaris Henk Smeets via 046 – 442 2790.

Foto Sandra Israel

 

Geef een reactie