Hoofdmenu

Gratis inleiding Open Monumentendag Heerlen

Hoogstamboomgaard en Jansen von Welten

Op woensdag 23 augustus organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een inleiding op het eigenlijke evenement in het tweede weekeinde van september.

 Bioloog Wim Thijssen neemt u in het Gemeenschapshuis Welten mee in de geschiedenis van een bijzondere appelsoort; de “Jansen von Welten”. Een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over dit bijzondere streekproduct dat nog niet zo lang geleden op het punt stond helemaal te verdwijnen.

Wim Thijssen was als universitair docent werkzaam in de faculteit natuurwetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen. Sinds tien jaar is hij lid, de laatste jaren voorzitter, van de hoogstamboomgaard “De Loorenhof” in Welten. Hij heeft de herkomst van appel Jansen von Welten uitgezocht en de herintroductie daarvan in Welten bezorgd. Dat werk heeft zijn belangstelling voor de geschiedenis van landbouw en fruitteelt in Zuid Limburg gewekt.

titel lezing:

De : een monumentaal cultuurhistorisch erfgoed.

Behalve uit de monumenten in steen zoals de vakwerkhuizen, carréhoeven en watermolens, kastelen en buitenhuizen, kloosters en kerken, kapellen en wegkruisen, bestaat de nalatenschap van eeuwen werken van boeren, burgers en buitenlui in het Limburgse land in een gevarieerd cultuurlandschap dat zijn schoonheid en ecologische waarde dankt aan karakteristieke elementen als meidoornhagen, graften, groeven, holle wegen, drinkpoelen, landgoedtuinen, geriefhoutbosjes, hellingbossen, heide maar ook hoogstamboomgaarden

 

Van deze bijzondere, intussen als monumentaal erfgoed gewaardeerde, landschapselementen wordt in de lezing in het bijzonder de geschiedenis van de hoogstamboomgaard in de Limburgse fruitteelt belicht.

De prelude vindt plaats in Weltertuijnstraat 44 /48, is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur. Aanmelden is niet noodzakelijk.

Wandel- en fietsroutes

Tijdens Open Momumentendag Heerlen kunt u genieten van twee wandelroutes onder begeleiding van een gids en een fietstocht. Vooraf aanmelden via de site www.openmonumentendagheerlen.nl is verplicht.

Er zijn twee wandelroutes. Op zondag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur kunt u deze wandelroutes onder begeleiding van een gids lopen. Hiervoor is vooraf aanmelden via de site verplicht. U ontvangt dan een gratis folder met informatie over de route.

De rode wandeling start bij het kapelletje van Benzenrade en gaat via de gehele Benzeraderweg naar Heerlen centrum. De tocht is 3 kilometer lang en zal met gids een ruim uur duren.

De blauwe route voert langs de Geleenbeek, de natuur en de hoeves, via de Valkenburgerweg met als eindpunt Heerlen centrum. De tocht is 3 kilometer lang en zal met gids ongeveer twee uur duren. Starttijden 11.30 uur en 13.30 uur.

Voor de fietsroute Via Belgica dient u zich ook in te schrijven. U ontvangt dan een gratis folder met routeaanduidingen in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.

Deze route start bij het Thermenmuseum en volgt de Via Belgica naar het Klimmen en de terugweg brengt u via Retersbeek en kasteel Rivieren naar het eindpunt Kasteel TerWorm.

Alle informatie over de activiteiten op Open Monumentendag is terug te vinden op de site www.openmonumentendagheerlen.nl.