Film Nocturama. “Bonello legt de broeiende, richtingloze onvrede onder een groep jongeren prachtig vast”
België, Duitsland, Frankrijk, 2016 / 130minuten
Regie: Bertrand Bonello
Met: Finnegan Oldfield, Vincent Rottiers, Hamza Meziani
Donderdag 24 augustus / 20.00 uur TICKETS
Vrijdag 25 augustus / 20.00 uur TICKETS
★★★★ Trouw – “Wie een van de meest virtuoze Europese filmmakers van deze onrustige 21e eeuw aan het werk wil zien, mag zich NOCTURAMA niet ontzeggen”
★★★★ NRC – “Zinderend van onheil”
Een knap geënsceneerd en geconstrueerd drama. Bonello maakte een controversiële en griezelig actuele film over een groep jongeren in Parijs, die uit onvrede, frustratie en recalcitrantie een aanslag pleegt. Ze komen uit verschillende sociale milieus, en verplaatsen zich snel met de Parijse metro.
Doordat in het begin helemaal niet duidelijk is in welke richting het verhaal zich zal ontwikkelen, bouwt de spanning zich op als in een thriller. Ze houden stilzwijgend oogcontact met elkaar, zijn druk met hun mobiel en hebben kennelijk een doel voor ogen.
De pulserende muziek roept de dynamiek van de wereldstad Parijs op, maar ook de urgentie waarmee ze zich voortbewegen; zo verschijnen er telkens tijdsaanduidingen in beeld. Dan ga je vermoeden wat ze van plan zijn, zeker met de aanslagen van Parijs en Brussel in het achterhoofd.
Uiteindelijk sneuvelen er een paar machtssymbolen uit het heden en het verleden. Daarna gaan ze samen de nacht doorbrengen in een luxe warenhuis.
Bonello geeft bewust geen verklaring voor het gedrag van de jongeren. Hij laat de woede zien van degenen die zich onbegrepen voelen. Ze weigeren te aanvaarden wat de staat en de maatschappij hen opleggen, en stellen een daad, maar tegelijkertijd vluchten ze van de realiteit van de stad in de irrealiteit van het warenhuis. (M.v.H.)
Over de regisseur
Bernard Bonello (Nice, 1968) kreeg zijn eerste bekendheid met The Pornographer (2001, met Jean-Pierre Léaud). De vertelling over een hardcorefilmer die liever meer sensuele, erotische films zou willen maken, kreeg de prijs van de internationale filmkritiek in Cannes. Ook zijn volgende producties (Tiresia, 2003; House of Tolerance, 2011) waren vertegenwoordigd in het competitieprogramma van Cannes. Zijn biopic Saint Laurent (2014), over het gekwelde leven van modeontwerper Yves Saint Laurent, was de Franse inzending voor de Oscars voor beste buitenlandse film. (i.s.m. Eye)
Het EYE Film Instituut besteedt ieder jaar aandacht aan films die wel de selecties van prominente internationale filmfestivals haalden, maar volgens EYE onterecht niet de Nederlandse filmhuizen bereikten.
Onder de noemer Previously Unreleased is deze zomer weer een tiental van deze films te zien.
Filmhuis De Spiegel vertoont de drie mooiste tijdens Cultura Nova.
Filmhuis De Spiegel
Schunck 5.0 Bongerd 18
045 577 22 79
reserveringen