Vakjuryprijs en publieksprijs Victor de Stuers naar Integraal Kindcentrum de Geluksvogel.

 

Wethouder Jack Gerats heeft  zowel de vakjuryprijs en de publieksprijs van de Victor de Stuersprijs 2017 uitgereikt aan Misak Terzibasiyan van UArchitects uit Eindhoven voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Integraal Kindcentrum De Geluksvogel in Limmel.

De jury koos voor dit project na bezoeken aan negen genomineerde projecten en gesprekken met de betrokken opdrachtgevers en architecten. Voor de publieksprijs konden geïnteresseerden stemmen op een van de negen genomineerden. In totaal brachten 2480 mensen hun stem uit; ruim een kwart van de stemmen ging naar het Kindcentrum De Geluksvogel.

Respectvol en sfeervol ontwerp Uit het juryrapport: de vormgeving en de toegepaste materialen van het Kindcentrum de Geluksvogel geven het exterieur van het gebouw een sterke samenhang en identiteit. De ruimtelijke indeling voldoet optimaal aan het beoogde gebruik. De flexibel in te delen klasruimten bieden extra gebruiksmogelijkheden. De buitenruimten op zowel de begane grond als op de verdieping zijn zorgvuldig in materiaal en vorm ontworpen en dragen zo bij aan het maximale gebruik van de klaslokalen als speel-, les- en recreatieruimte. Door het bieden van ruimten voor sociale wijkvoorzieningen krijgt het gebouw naast de onderwijsfunctie een extra waarde als generator voor de bewoners van Limmel en Nazareth. Tot slot prijst de jury het feit dat het ontwerp van de school tot stand is gekomen door een intensieve voorbereiding met leerkrachten, ouders en buurtbewoners.

Jury De jury was zeer positief over de projecten die zij heeft bezocht en beoordeeld, met name over de hoge kwaliteit, de inventiviteit en de creativiteit. Dit jaar bestond de jury uit Channah Mourmans (student Academie voor Bouwkunst Maastricht), Tim Prins (architect Studio Stad en winnaar van de Victor de Stuersprijs 2015) en voorzitter Jan Voorvelt (architect te Maastricht).

Achtergrond Victor de Stuersprijs Eens in de twee jaar reikt de gemeente Maastricht de Victor de Stuersprijs uit. Deze prijs is voor een architect, opdrachtgever of instelling die een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van het cultureel erfgoed of de bevordering van de stedenbouwkundige of architectonische kwaliteit in Maastricht. Sinds dit jaar is er naast de vakjuryprijs ook een publieksprijs verbonden aan de prijstoekenning. De prijs is vernoemd naar Victor de Stuers (1843–1916), de Maastrichtenaar die wordt gezien als de grondlegger en pleitbezorger van onze nationale monumentenzorg.

Open Monumentenweekend: thema Boeren, Burgers en Buitenlui De uitreiking van de Victor de Stuersprijs is tevens de aftrap van het Open Monumentenweekend in Maastricht. Het landelijke thema van de Open Monumentendag 2017 Boeren, Burgers en Buitenlui legt de nadruk op de economische en culturele relaties tussen stadsbewoners en plattelandsbewoners. Voor meer informatie en het programma, ga naar www.openmonumentendag.nl

Foto’s Provincie Limburg

Geef een reactie