Film Une Vie .Een bescheiden, maar rijke karakterschets van het benauwende leven van een jonge barones

Un vie

Frankrijk, 2016 / 119 minuten

Regie: Stéphane Brizé

Met: Judith Chemla, Swann Arlaud, Jean-Pierre Darroussin e.a.

 

 

★★★★ Het Parool – “Zo subtiel en met schrijnende onderhuidse emoties zien we ze (negentiende -eeuwse kostuumdrama’s) zelden
★★★★ Volkskrant – “Een rijke karakterschets die alle lof verdient
★★★★ Algemeen Dagblad – “De film oogt als een ontdekkingstocht in de ziel van de vrouw

 

 

 

 

Donderdag 14 september / 20.00 uur    TICKETS

Vrijdag 15 september / 14.00 uur          TICKETS

Zaterdag 16 september / 20.00 uur        TICKETS

 

 

 

De jonge barones Jeanne leeft volgens voorgeschreven patronen een benauwend leventje in een rijk milieu in Normandië, ergens in het begin van de 19de eeuw. Alles wordt voor haar beslist en ze leeft als een gevangene. Al jong, nauwelijks de nonnenschool en studie achter zich, wordt ze tot een huwelijk met een vrekkige, labiele man gedwongen.
Jeanne zoekt haar toevlucht of uitvlucht in haar fantasie. De regisseur lijkt de bezoekers uit te nodigen mee te kijken vanuit haar hoofd, met flashbacks die in korte flitsen Jeannes gevoelsleven bloot leggen.

De wijze van cameravoering versterkt het gevoel van eenzaamheid en opsluiting van de hoofdpersoon. De subjectieve vertelvorm werkt in de hele film door. Er wordt geen chronologische volgorde of duidelijke vertelstructuur neergezet, maar het houvast wordt geboden in de vorm van poëtische voice-overs en verstilde pianomuziek. Regelmatig lopen dialogen nog door als de camera al is weggebogen van de actie en zien we de zwijgende Jeanne.

Het verhaal is gebaseerd op de roman van Guy de Maupassant.

Foto UneVie

https://youtu.be/XnkKxuoMNqk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie