Excursie tijdens Limburgse Molendag op 1 oktober in Welten

 

Tijdens de Limburgse Molendag op zondag 1 oktober organiseren de molenaars van de Weltermolen, de hoogstambrigade van de Loorenhof en de bakkers van ’t Bakkes van Welte een excursie langs en door deze 3 markante locaties in Welten.

 We starten met de excursie bij een van de oudste en mooiste watermolens van Nederland de Weltermolen alwaar je door de mulders uitleg krijgt over het malen van het spelt en over de historie van de molen, vervolgens lopen we door de, door het Pomologisch Genootschap Limburg tot “Boomgaard van het jaar 2016” uitgeroepen boomgaard de Loorenhof waar aandacht besteed zal worden aan het de hoogstamfruitbomen cultuur in Limburg en komen dan bij ’t Bakkes van Welte waar je uitleg zult krijgen over de historie van bakhuizen in de regio en vooral over ons eigen vakwerk “Bakkes”. Tijdens deze wandeling zullen we ook laten zien hoe sjanse (takkenbossen) gemaakt worden en hoe met sjanse de leemoven opgestookt wordt. Daarna keren we door het Geleenbeekdal en langs de Weltervijver terug naar ons beginpunt, de Weltermolen. In de Weltermolen kan steengemalen speltmeel, speltbloem en fruit uit de Loorenhof gekocht worden.

 De eerste rondleiding begint om 12 uur en vervolgens om 13, 14 en 15 uur. Bij veel belangstelling zal een extra rondleiding plaatsvinden om 16 uur. Wij hopen natuurlijk dat jullie in grote getale naar deze excursie komen en nodig gerust de hele buurt, familie, vrienden en kennissen uit en laat ook hen kennis maken van dit unieke stukje Limburg. 

Start van de rondleiding is bij de Weltermolen,

Welterkerkstraat 2

Welten (Heerlen)

De rondleiding is gratis en zeer geschikt voor kinderen.

We lopen door het weiland en daardoor is de wandeling minder geschikt voor mensen met een rollator.

www.deloorenhof.nl

www.weltermolen.nl

facebook/deloorenhof

 

Bron de hoogstambrigade van de Loorenhof,

Foto’®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie