Participatieverklaring 1
De gemeente Kerkrade laat statushouders kennis maken met de stad. De mensen krijgen een ontvangst in het Raadhuis en een tour met de bus door Kerkrade. Bij het Parkstad Limburg Stadion wordt uitgestapt en ondertekenen de deelnemers de participatieverklaring. In totaal nemen 90 statushouders deel aan de kennismakingsmiddag verdeeld over vier groepen. Centrale thema tijdens de middag is waar statushouders terecht kunnen voor allerlei (praktische) zaken. Zo worden de wijkpunten aangedaan en komt bij het Socio-Project in Eygelshoven iemand van maatschappelijk werk de bus in om uitleg te geven. Natuurlijk wordt onderweg ook wat verteld over de bezienswaardigheden van Kerkrade.

Op woensdag 8 november werd gestart met de eerste groep. De mensen werden ontvangen en tijdens de middag vergezeld door burgemeester Jos Som en wethouder Huub Wiermans (Sociale Zaken).

Participatieverklaring

De participatieverklaring is vanaf 1 oktober 2017 een verplicht onderdeel van de inburgering. Dat betekent dat alle nieuwkomers (statushouders, maar ook anderen die uit het buitenland naar Nederland verhuizen) als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject rond de participatieverklaring moeten doorlopen bij de gemeente.
Het participatieverklaringstraject bestaat uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring.

In de Wet inburgering is vastgelegd dat gemeenten aan asielmigranten maatschappelijke begeleiding aanbieden. Daarmee worden deze statushouders wegwijs gemaakt in hun woonplaats. In Kerkrade verzorgt Welzijnsinstelling Impuls de cursus ‘Wegwijs in Kerkrade’.

Bron en Foto’s Gemeente Kerkrade

Geef een reactie