Zwaarbevochten maar zeer verdiende zege RKHBS bij Sporting Heerlen

 

Sinds de monsterzege op VV Keer waren de dames van RKHBS nog driemaal in actie gekomen, vriendschappelijk werd er knap gelijkgespeeld tegen 5e klasser WDZ maar in de competitie was het gelijke spel tegen VV Voerendaal al een teleurstelling en het verlies bij kampioenskandidaat Rood Groen LVC zwaar ondermaats.

Het werd dus tijd dat er eindelijk weer eens gewonnen werd en bij Sporting Heerlen zou dit moeten kunnen.

Dit team is in vergelijking met enkele seizoenen geleden op diverse plaatsen heel aardig versterkt en had voorafgaand dit duel zelfs meer punten dan RKHBS. Bij een winst van de thuisclub zou het verschil zelfs oplopen naar zeven punten en dat mocht toch echt niet gebeuren.

Bij RKHBS was er weer eens een waslijst aan afwezigen zodat er zelfs een beroep gedaan moest worden op good old Kim en Jessica. Met Kim als vervangster voor Deniece begon het team heel aardig aan het duel en werd er zelfs heel verzorgd voetbal gespeeld; helaas eindigde dit leuke spel telkens zo rond het 16 meter gebied waar Sporting Heerlen een cordon aan verdedigsters had opgesteld en deze meiden waren fysiek allemaal veel sterker dan onze lichtgewichten Suus D en Danielle. Zo was er geen doorkomen aan en moest het gevaar komen van schoten uit de 2e lijn van met name Suus S.

 

De eerste schoten waren nog niet zuiver genoeg en verdwenen op het gladde veld allen naast of over het doel. Maar de bezoeksters hadden een groot overwicht en het wachten was op het eerste gaatje in de goed georganiseerde defensie.

Het gevaar in deze en de makke van RKHBS bij zo’n veldoverwicht is dat het team dan finaal uit het lood gaat lopen en de deur naar achteren wagenwijd open zet. Zo kon Sp. Heerlen na 20 minuten gevaarlijk counteren maar kon Imke met een knappe safe nog redding brengen.

Vijf minuten later was het wel prijs toen een speelster uit buitenspelpositie kwam teruglopen maar niet naar de bal ging; de andere aanvalster nam de bal over waarna de apathisch reagerende defensie te laat was en de weg naar Imke open lag; de afronding was bekwaam en zo stond niet RKHBS maar de thuisclub op een voorsprong. Gezien het spelbeeld volledig onverdiend maar ja ; dat is voetbal.

RKHBS ging nu een versnelling hoger spelen en zo ontstonden er schietkansen voor Samantha die vandaag eens als halfspeelster mocht optreden; de afronding was te wild en verdween ruim over het doel. Het was nu echter alleen nog maar RKHBS dat voetbalde en zo konden er goede kansen genoteerd worden voor Suus S na een prachtige aanval; de lat redde de keepster. Suus D schoot een rebound van een corner net naast, een schot van Suus S werd met meer geluk dan wijsheid door de keepster gered terwijl het laatste schot van Samantha knap gered werd door dezelfde keepster.

 

Qua doelpogingen was het eenrichting voetbal maar de bal wilde er maar niet in. In de pauze kregen de dames een of ander zoet drankje met een slaapmiddel erin, anders valt niet te verklaren waarom na amper een halve minuut spelen Sporting Heerlen wederom door het hart van de verdediging kon snellen en het was aan Imke te danken dat er geen 2-0 op het scorebord kwam. RKHBS bleef goed voetballen maar was soms zo slordig in de laatste pass dat er maar geen echter kansen ontstonden. Danielle werkte zich kapot maar kwam in het hele duel tot niet één doelpoging; er was gewoon geen doorkomen aan.Zo kabbelde het duel door met zo nu een dan een counter van de thuisclub maar met 80% balbezit van de bezoekers.

Een kwartier voor tijd werd het concept omgegooid en werden Kim en Suus S elk een linie naar voren geschoven waardoor eerst genoemde het spel kon gaan opbouwen van achteren en Suus nog dichter bij de goal kwam te spelen. De verdediging stond echter als een huis maar als Suus dan na 80 minuten een vrije schietkans krijgt op een meter of 18 en nu wel binnen paal en lat mikt is ook de thuisclub keepster eindelijk verslagen. De naderende nederlaag was hiermee voorkomen maar het team wilde meer en gewoon winnen. Deze winst zou er ook, volledig terecht gezien het spelbeeld ook komen. Na 88 !!!!! minuten was er dan eindelijk de eerste vloeiende aanval waarbij een speelster in de zestien vrij gespeeld werd en direct was het raak. Het begon met goed doorzetten van Ella aan de zijlijn; via – via kwam de bal bij Danielle die een meesterlijk steekpasje in huis had naar de doorgelopen Suus S en haar afronding was gezien haar talent logisch en zeer bekwaam.

Als je dan toch ternauwernood moet winnen; dan maar zo. Het voetbal was bij tijd en wijle erg goed, maar de defensie van Sporting Heerlen gaf soms geen krimp en soms was de eindpass niet zuiver genoeg. Toch bleef het team doorzetten en knokken voor een beter resultaat; chapeau aan de dames. Overigens was dit pas het 5e duel sinds het begin van de competitie op 24 september; 8 speeldagen dus met slechts vijf duels.

Dit is niet bevorderlijk voor het ritme maar de wijze heren van de KNVB hebben dit nu eenmaal zo bepaald maar vanaf vandaag is het tot en met 17 december – weersomstandigheden daargelaten elke week ballen. Ritme is goed en dan gaan de punten ook weer komen, want voetballen kunnen de meiden echt wel.

Foto’s Gabriella  Loo

 

Geef een reactie