Platinum huwelijk – 70 jaar getrouwd van echtpaar Wenemoser-van Zijl

Gistermiddag een heel erg leuk bezoek aan het echtpaar Wenemoser – van Zijl. Ze zijn gisteren 70 jaar geleden, in 1947, getrouwd, alle reden dus voor een bezoek namens de gemeente en zelfs namens het koningshuis. Waarbij ze nog meldden dat ze van te voren ook nog 2 jaar verkering hadden gehad. Na elkaar voor het eerst bij een dansavond in Valkenburg ontmoet te hebben.

Ze hebben haast al die tijd in hun huidige huis in Beersdal gewoond, in de mijnwerkershuizen die destijds ook eigendom waren van de Oranje Nassaumijnen.

Meneer is ook in Beersdal geboren. Hij heeft 28 jaar ondergronds gewerkt aan het kolenfront in de Oranje Nassaumijn III. Een mijn die volgens hem berucht was vanwege de veeleisende opzichters. Kort na de oorlog moesten de mijnwerkers, na de werkweek van 6 dagen, ook nog op zondag werken. Nederland had kolen nodig! Waarvoor ze een flesje drank, een pakje sigaretten en wat chocola kregen.

Mevrouw heeft ook als schoonmaakster in de kantoren van de mijn gewerkt. Na de mijnsluiting hebben ze samen nog een friture gehad tegenover de kerk van Schandelen. Ook dat was hard werken, de aardappelen voor de frieten schilden ze zelf. We hadden ook nog gezamenlijke herinneringen. Aan een oud-collega van de ON III met wie ik nog ooit politiek actief geweest ben. Aan de verkoop van de huizen van de mijn na de mijnsluiting aan de huurders. Voor destijds 20.000 gulden, wat we destijds als SP veel te veel vonden omdat ze immers voor maar 3.000 gulden gebouwd waren.

Maar het was vooral leuk te zien hoe vitaal ze beiden, 91 en 92 jaar oud zijn. Het huishouden doen ze zelf, soms met hulp van hun dochter. Hun jongste zoon werkt in de tuin, maar meneer knipt de kantjes van het gras zelf. Ze slapen op de bovenverdieping in hun slaapkamer zonder verwarming, met het raam open. Op mijn vraag of ze dan ‘s winters een kruik hadden om het bed te warmen grapten ze alle twee dat ze elkaars kruik zijn!

Tussen de vele grapjes door hadden ze ook nog eens duidelijke meningen, vooral over het verschil tussen de houding van jongeren vroeger en die van sommige jongeren nu. Samen hebben ze drie kinderen. Hun jongste zoon Huub Wenemoser was er gisteren ook bij. Van hem heb ik bijgaande huwelijksfoto van zijn ouders. Van ZEVENTIG jaar geleden!

Met dank aan de Wethouder  Peter van Zutphen archieffoto FamilieWenemoser – van Zijl

Geef een reactie