Film Tramontane is een Fascinerende reis door Libanon maakt grote indruk.

 

 

Frankrijk, Libanon, 2016 / 105 minuten

Regie: Vatche Boulghourjian

Met: Barakat Jabbour, Michel Adabachi, Sajed Amer e.a.

 

 

 

Donderdag 23 november / 20.00 uur  TICKETS

Vrijdag 24 november / 20.00 uur  TICKETS

 

★★★★ het Parool – “Barakat Jabbour, in werkelijkheid ook een blinde zanger, speelt in zijn acteerdebuut als Ribah overtuigend verbazing, verbijstering en woede na de leugens over zijn identiteit.

 

Roadmovie met een blinde hoofdpersoon waarin zijn beperking zijn kracht wordt. Boulghourjian las een artikel van neuroloog Oliver Sachs over iemand die langzaam blind werd, en daardoor ook zijn visuele geheugen (gedeeltelijk) kwijtraakte. Dit gebruikt hij als metafoor voor de manier waarop Libanon omgaat met trauma, geheugen en geschiedenis.

In Tramontane moet een blinde musicus een nieuw paspoort aanvragen voor een optreden in het buitenland. Dan komt hij erachter dat zijn identiteit wordt betwist. Daarom moet hij een reis ondernemen door Libanon om zijn geboortecertificaat te vinden. Zijn tocht leidt hem door bureaucratie als vorm van ontkenning, en door de bloedige geschiedenis van zijn land.

Zijn blindheid is het gevolg van de oorlog. Maar als ze willen weten wat er is gebeurd, moet zijn omgeving een aantal dingen uit het verleden onder ogen zien. De burgeroorlog is in 1990 beëindigd, maar het trauma is niet verwerkt. Die geschiedenis is niet opgeschreven, het houdt in 1975 op. De burgeroorlog duurde van 1975 tot 1990. Nu heeft iedereen zijn eigen versie van de geschiedenis. Zo is er geen gemeenschappelijk bewustzijn van het verleden.

 

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

Geef een reactie