Vandaag in Heerlen ‘ VPRO Tegenlicht Meet Up: aflevering ‘Eurotopia’

 

Dinsdag 28 november 2017, aanvang 19.30 uur

Café Pelt, Pancratiusplein 48 Heerlen

 

 

In café Pelt vindt op 28 november aanstaande de derde Heerlense Meet Up van het VPRO-programma Tegenlicht plaats. Deze Meet Up heeft als onderwerp de aflevering ‘Eurotopia’ die is uitgezonden op 11 december 2016. In deze aflevering staat de Duitse filosofe en historica Ulrike Guérot centraal. Zij vindt dat de Europese Unie moreel en cultureel bankroet is. Tijd om het EU-project ten grave te dragen. Guérot heeft een Europese republiek voor ogen die bestaat uit 50 regio’s rondom clusters van grote steden.

 

Voor deze aflevering is gekozen omdat er een hoge mate van actualiteit is met de afscheidingsbewegingen in nogal wat Europese landen. Denk maar aan Catalonië, maar ook gaan er recent stemmen op voor een afscheiden van Limburg van Nederland. En gaan we dan met de regio’s Aken en Luik samen? Of is de huidige situatie zo slecht nog niet? En ligt het perspectief in de internationale samenwerking in de Euregio?

De Meet Up start met het vertonen van deze aflevering, dit om het onderwerp (weer) goed op het netvlies te krijgen. Daarnaast hebben we René Seijben uitgenodigd die de internationale samenwerking in onze regio mee gestalte heeft gegeven. Hij krijgt kort de gelegenheid om zijn visie en ervaringen ‘over de grens’ toe te lichten. En vervolgens wordt met de aanwezigen het gesprek aangegaan. Beoogd einde van de bijeenkomst in om ± 21.30 uur.

Tekst Harrie Winteraeken

Geef een reactie