Reislustig, bevlogen en betrokken is Joep Steinbusch, 17 jaar en al bijna een jaar vrijwilliger bij het Taalcafé. Tussen zijn huiswerk voor het eindexamen atheneum op het Grotius College en zijn hobby toneel door, vindt hij ook nog tijd om jonge statushouders Nederlands te leren. “Een vriendin van mijn moeder zei dat ik daar ervaring op kon doen. Want ik wil les gaan geven op een internationale school in Spanje. Ik was deze zomer met vrienden in Valencia voor een korte cursus Spaans. De cultuur, de leefstijl, de temperatuur: ik voel me daar als avondmens meer thuis dan in Nederland. ” Na het eindexamen gaat Joep zijn propedeuse Spaans halen in Nijmegen en dan gaat hij op reis.

“In het Taalcafé geef ik een groepje jongeren taalles. Gewoon praten, twee uur lang, werkt niet. Daarom neem ik altijd een spel mee. Bij elk gezelschapsspel kun je wel iets bedenken om Nederlands te leren. Bij Scrabble bijvoorbeeld legt iemand een woord, en dan bespreken we of het goed is gespeld, maar ook wat het betekent. Ondertussen is iedereen bloedfanatiek en wil zoveel mogelijk punten krijgen. Als iemand bus legt en de volgende maakt er buschauffeur van, ook al vallen de letters van het bord, dan hebben we daar samen lol in. Stoep vonden ze een heel raar woord. In het Nederlands vertellen wat een stoep is, was nog moeilijker. In Valencia kwam ik ook op ideeën voor het Taalcafé. Hoe ik Spaans leer, is natuurlijk vergelijkbaar met de manier waarop statushouders Nederlands leren. Door het contact met jongeren.”

Joep vindt het mooi als de jongeren hem Arabische woorden proberen te leren. En erg leuk dat een van de jongeren nu op zijn school zit. “Bij het taalcafé hebben we het dan over boeken kaften en over hoe ze na het vmbo verder kan leren om arts te worden. Ik hoop dat alle jongeren gaan studeren om te kunnen doen wat ze graag willen. De meesten willen later mensen helpen die zij kennen en die net als hen de oorlog hebben meegemaakt. Dat vind ik een mooie gedachte. Het is misschien niet heel reëel dat ze allemaal dokter kunnen worden, maar wie echt doorzet komt er wel.”

Met zo’n bevlogen ‘leraar’ bij het Taalcafé boft het ambitieuze meisje al. Gelukkig treft ze meer inspirerende mensen in haar omgeving. Joep is blij met haar mentor op school. “Dat is iemand die ziet wat de jongere kan en die ze graag vooruit helpt.”

Bron Gemeente Simpelveld en Foto Carry Gisbertz

Geef een reactie