Film Tonio “Juist in het alledaagse toont de wereld zich vijandig voor de rouwende, een ontkenning van diens leed.”

Zondag 3 december / 20.00 uur

Nederland, 2017 / 100 minuten

Regie: Paula van der Oest

Met: Rifka Lodeizen , Pierre Bokma, Chris Peters e.a.

Deze film wordt vertoond in Theater Landgraaf. 

 

★★★★ Film Vandaag – “Geslaagde verfilming….ook de kijker die het boek niet gelezen heeft voelt de pijn, maar uiteindelijk ook de troost” 
★★★★ Het Parool – “Met de verfilming van de requiemroman van A.F.Th.van der Heijden verlengt regisseur Paula van der Oest het leven van Tonio weer een stukje.” 

 

Tonio is de dappere, niet sentimentele maar hartverscheurende vertelling van A.F.Th. van der Heijden over het verongelukken van zijn zoon. Tonio werd al fietsend aangereden, op 21-jarige leeftijd in 2010.

We zien schrijver Adri (Pierre Bokma) en echtgenote Mirjam (Rifka Lodeizen) aangeslagen in de taxi naar het ziekenhuis, waar hun laatste restje hoop wordt ontnomen. We zien ook beelden van ruim 20 jaar geleden, de aanstaande ouders op weg naar de bevalling. We worden geconfronteerd met het intense rouwproces van de ouders. Twee grootse rollen voor Bokma en Lodeizen: hij tijdens een drankgelag, en de begrafenisspeech. Zij in de verbindende scènes, de eveneens indrukwekkende tussenmomenten. De vader meer introvert in zijn verdriet; bij haar spat het er vanaf.

De schrijver wil achterhalen wat er gebeurde die laatste nacht. Daar waar hij geen antwoorden vindt, gaat de film over in een gedachtegang, een fantasie om de zoon te kunnen blijven volgen. De poging is vanzelfsprekend niet toereikend, wel ontroerend.

 

Theater Landgraaf

Kerkberg 4,

6374ES  Landgraaf

info@theaterlandgraaf.nl

Wilt u telefonisch reserveren,
neem dan contact met ons op, iedere werkdag tussen 10 en 12 uur.
045-5310929  /  0031455310929 (international)

http://www.theaterlandgraaf.nl/

 

Geef een reactie