Barbarabeeld in tuin naast kerk Heksenberg 50 jaar oud Parochie St. Gerardus gaat jubileum vieren met een gedenk mis

Van oudsher is de heilige Barbara de patroonheilige van de mijnwerkers. In de periode van de toen nog bloeiende Limburgse mijnindustrie werd door de kompels steevast op 4 december het feest van Barbara gevierd en zelfs lange tijd als een vrije dag aangemerkt. Met de mijnsluiting in Nederlands Limburg kwam daar een einde aan. Bij de hervorming van de heiligenkalender in 1969 werd viering van Barbara niet meer opgenomen in de Calendarium Romanum.

In de jaren dat de voormalige zetel Oranje Nassaumijn lV in Heksenberg/Heerlen nog “operationeel” was, was het beeld van haar patrones Barbara ook nadrukkelijk binnen de poort van deze mijnzetel aanwezig en stond het gesitueerd op het toenmalige voorterrein, c.q. hoofdingang, richting de loonhal/badgebouw. Het Barbarabeeld werd destijds aangeboden door de koempels van de O.N. IV. Na de mijnsluiting verhuisde het beeld naar de tuin naast de St. Gerarduskerk Heerenweg/Hei Grindelweg.

Komende maandag 4 december is het Barbarabeeld maar liefst 50 jaar oud. Het bereiken van deze (gouden)-mijlpaal wil de parochie St.Gerardus-Majella niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zij wil dan ook deze verjaardag samen met de vele nog in leven zijnde oud-koempels en hun eventuele partners vieren. Ze worden dan ook allemaal van harte uitgenodigd om komende zondag 3 december naar de kerk te komen om dan om 10.00 v.m. de dan te houden H.Mis bij te wonen. Daarmede ook om te herdenken aan de periode dat de voormalige mijnwerkers werkzaam waren op de Oranje Nassaumijn lV. Na genoemde Eucharistieviering zal het Barbarabeeld gezegend worden.

 

Aansluitend zal dan in de Gerardushoeve, onder de kerk (ingang Hei-Grindelweg) gelegenheid zijn om met de aanwezige koempels een praatje te maken om tevens ook vele oude herinneringen weer op tafel te brengen. Interesse gewekt? Geef dan een belletje op nummer 045-5224822 of mail naar frans26geertje08cobben@gmail.com.

Foto’s Callie Steijaert

 

Geef een reactie