IKL organiseert lezing over het vliegend hert in Nuth   

 

 

Het vliegend hert komt in Zuid-Limburg nog op veel plaatsen voor. Om lokaal meer aandacht te vragen voor het vliegend hert verzorgt stichting IKL de aankomende tijd op verschillende plaatsen in Limburg lezingen over deze bedreigde soort, waaronder in Nuth. 

 

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden! Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Aan het leven van het vliegend hert zitten echter nog veel meer opmerkelijke aspecten. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort zich maar moeilijk kan aanpassen aan de veranderde inrichting en beheer van het landschap. Hierdoor zijn vliegende herten op veel plaatsen verdwenen en is de soort inmiddels in geheel Noord-West Europa bedreigd.

IKL nodigt mensen uit om deel te nemen aan workshops over de soort in de kernen waar populaties aanwezig zijn. De eerste bijeenkomst bestaat uit een lezing waarin de levenswijze en de verspreiding van het vliegend hert met veel beeldmateriaal wordt toegelicht. Bij de verspreiding zal de focus liggen op de locatie waar de presentatie gehouden wordt. Hierbij wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op de waarnemingen en gebiedskennis van de deelnemers.

De tweede bijeenkomst bestaat uit een excursie waar tijdens een wandeling een leefgebied van het vliegend hert wordt bekeken. De derde bijeenkomst bestaat uit een werkdag waar we beheer gaan uitvoeren om het leefgebied van het vliegend hert te verbeteren. De locatie hiervoor proberen we zoveel mogelijk samen met u te bepalen.

In 2017 wordt de startbijeenkomst georganiseerd op 11 december in Cultureel Trefcentrum Nuth, Wilhelminastraat 3 te Nuth, van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via www.buitenkrachtlimburg.nl of een e-mail naar r.geraeds@ikl-limburg.nl. De vervolgdagen worden vervolgens in overleg met de deelnemers gepland.

Tekst en Foto Rob Geraeds van IKL

 

Geef een reactie