Kaartverkoop start 6 december om 11.00 uur Schrit_tmacher geeft op unieke manier invulling aan begrip samenleving

 

 

 

 

Op dinsdag 20 februari is in Aken de première van de 23ste editie van het grensoverschrijdende Schrit_tmacher Festival. Het festival van eigentijdse danskunst opent met het spannende en explosieve programma ‘RUN’ van het internationaal gevierde Britse 2Faced Dance Company. In ‘RUN’ draait het om ‘fight or flight’ (strijden of vluchten) en onderzoeken drie topchoreografen de duistere kant van de mens met een ware explosie aan beweging, theater en design. Aan Nederlandse zijde wordt het festival op woensdag 21 februari in Heerlen geopend met de Nederlandse première van ‘to a simple, rock ‘n’ roll…song.’ van danser en choreograaf Michael Clark.

Tot en met 25 maart kan het publiek in de Euregio genieten van buitengewone internationale producties van gekende en nieuwe danscompagnies in de Aachener Fabrik Stahlbau Strang, Parkstad Limburg Theater Heerlen en Alten Schlachthof Eupen. Ook in SCHUNCK* glaspaleis Heerlen, Theater Kerkrade en het Ludwig Forum, museum voor moderne kunst valt te genieten van een breed aanbod van eigentijdse danscultuur.

Kunst en cultuur wordt tegenwoordig vaker onderverdeeld in de hoge kunst voor de elite en lage kunst voor het volk. Het Schrit_tmacher Festival geeft simpelweg invulling aan het begrip samenleving. Kleur, kracht en zinnelijkheid typeren het bijna een kwart eeuw geleden in Aken geboren festival. De formule begeestert niet alleen pure dansliefhebbers. Steeds meer mensen zijn de laatste jaren besmet geraakt met het onuitroeibare Schrit_tmacher bacil. De editie 2017 lokte 16.0000 bezoekers afkomstig uit het hele Euregio.  Dans en cultuur als bindmiddel het Schrit_tmacher Festival geeft er als geen ander festival in de regio invulling aan.

Photo DavidCooper.

De politiek heeft het inmiddels ook onderkend. In 2017 doneerde de Nederlandse cultuur- en onderwijsminister Jet Bussemaker een fors bedrag ter ondersteuning. Voor de editie 2018 deed NRW-Minister-president Armin Laschet hetzelfde. Het vergroot de mogelijkheden en maakt nog grotere stappen in het uitbouwen van de Euregio als cultuur en dansregio mogelijk.

Photo © Nathalie Sternalski.

Nieuw bij het Schrit_tmacher Festival is de samenwerking met het Spannungen Festival in Heimbach. In het voorprogramma gaan de jonge internationaal gerenommeerde pianisten Danae en Kiveli  Dörken invulling geven aan deze primeur. Van dinsdag 20 februari t/m zondag 25 maart 2018 vindt de 23ste editie plaats van schrit_tmacher Festival! Met spectaculaire premières en buitengewone gezelschappen beloven het vijf bijzondere weken vol nieuwe danservaringen te worden. In 2018 zijn er stukken te zien van gezelschappen uit Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, de Verenigde Staten, China, Nederland, Mexico, Israël en België.

Het festival opent op dinsdag 20 februari in Aken met het spannende en explosieve programma ‘RUN’ van het internationaal gevierde Britse 2Faced Dance Company. De voorstelling is tot en met zaterdag 24 februari in Aken te zien. In Heerlen opent het festival op woensdag 21 februari geopend met de Nederlandse première van ‘to a simple, rock ‘n’ roll…song.’ van danser en choreograaf Michael Clark. Clark was in 2015 eerder te zien tijdens schrit_tmacher met zijn spraakmakende productie ‘animal / vegetable / mineral’. In zijn iconische producties wordt klassieke beeldtaal gecombineerd met een complexe, hedendaagse subtiliteit. ‘to a simple, rock ‘n’ roll …song’ is een ode aan de muziek met onder andere een eerbetoon aan David Bowie.

Vervolgens barst het festival los met voorstellingen van onder andere Compagnie Virginie Brunelle (Nederlandse première), Yin Yue Dance Company, Shay Kuebler/Radical System Art, Delfos Danza Contemporánea (Nederlandse première), Tania Pérez-Salas Company, Hofesh Shechter Company, Sidi Larbi Cherkaoui, Phoenix Dance Theatre en ‘ons’ NDT1 (met een bijzondere coproductie).

Mappo Mondo, Dado Dan PhotoCompany

Dit jaar zijn de voorstellingen niet alleen te zien op de vaste festivallocaties – Fabrik Stahlbau Strang in Aken en Theater Heerlen – maar ook cultureel centrum Alter Schlachthof in het Belgische Eupen wordt, in navolging van het succes in 2017, opnieuw aangedaan. Daarnaast zijn het Ludwig Forum te Aken en het in oktober heropende Theater Kerkrade als locatie ook onderdeel van het festival.

Nieuw in 2018 zijn ook de drie thematische weken waarin ook geografische grenzen worden overschreden. Producties van gezelschappen uit Groot-Brittannië, Canada en Mexico zijn ‘tegelijkertijd’ in Aken en Heerlen te zien. Zo kan het publiek vanuit verschillende perspectieven een interessant kijkje in de actuele trends uit deze landen krijgen. Daarnaast loopt er door het programma heen ook een thematische lijn naar Israël en Batsheva Dance Company: met ‘The Hole’ door NDT1, het optreden van Hofesh Shechter en de voorstelling ‘Titanic’ van de jonge maakster Liat Waysbort.

Schrit_tmacher organiseert ook voor de vijfde keer het uitgebreide jongerenprogramma GENERATION2, met werk voor- en door jongeren. Nieuw daarbij dit jaar is dat schrit_tmacher ook schoolvoorstellingen aanbiedt aan zowel Duitse- als Nederlandse scholen. Daarnaast biedt zij haar bezoekers een bijzonder filmprogramma ‘dance meets film’, zijn er verdiepende workshops te volgen van enkele gastgezelschappen en presenteert het festival in samenwerking met SCHUNCK* een bijzondere expositie geïnspireerd door het werk en de tijdsgeest van Michael Clark.

Photo HansGerritsen.-

Uiteraard is ook het grensoverschrijdende online portal TANZwebAachenHeerlen weer aanwezig tijdens het festival om het publiek van aanvullende informatie, recensies, video’s en foto’s te voorzien. Met haar kleurrijke en spraakmakende voorstellingen blijft schrit_tmacher zich ontwikkelen tot een van de belangrijkste dansfestivals in West-Europa en blijft zij haar publiek verrassen: stap voor stap, schritt für schritt!

Meer informatie via www.schrittmacherfestival.de 

www.plt.nl/festivals

Geef een reactie