De winnaars van de categorie t/m 17 jaar: Cathy, Cayou, Iris en Jill. (Foto: Peter Müllenberg)

 Is voor de derde keer de Maastrichtse Mensenrechtenprijs uitgereikt, met als thema Artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: Eenieder heeft recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. De uitreiking vond dit jaar plaats op het ROC Leeuwenborgh in Maastricht. De winnaars in de categorie t/m 17 jaar waren Cathy, Cayou, Iris en Jill, die poëzie voordroegen. De categorie vanaf 18 jaar werd gewonnen door Femke Triepels en Michelle Geraets, die poëzie combineerden met dans.

 De winnaars tot 18 jaar.Van de 77 inzendingen dit jaar, werd er voor de finale een selectie van 9 finalisten gemaakt. Uit deze finalisten verkoos de jury Cathy, Cayou, Iris en Jill tot winnaars in de categorie t/m 17 jaar. “Vrijheid is vooral jezelf zijn. Vrijheid is geen recht, maar een plicht”, zeggen zij. Met hun inzending, een voordracht van poëzie, wonnen de scholieren van het Sophianum in Gulpen € 500,- voor Stichting Eijsden helpt Simbrias.

 In de categorie t/m 17 jaar ging de tweede prijs naar Hana Oden, studente aan United World College, die haar zelfgeschreven lied zong terwijl ze zichzelf op keyboard begeleidde. Ze zong de boodschap: “We are the people, we are the world”. Hana won

€ 250,- voor BlinkNow.

 De winnaars van de categorie vanaf 18 jaar: Femke en Michelle. (Foto: Peter Müllenberg)

De winnaars vanaf 18 jaar .Femke Triepels en Michelle Geraets waren de winnaars in de categorie vanaf 18 jaar. De juryvoorzitter vond dat ze een hele goede boodschap hadden overgebracht met hun combinatie van poëzie en choreografie. “Geen gedachten van een ander, maar die van mij”. Het prijzengeld van € 500,- wonnen zij voor Artsen zonder Grenzen. “We zijn ontzettend onder de indruk van alle artsen die jarenlang hebben gestudeerd, heel veel geld hebben uitgegeven aan hun studie, misschien wel met zweet in de boeken hebben gezeten om zoiets te kunnen doen, en uiteindelijk voor niks of voor heel weinig geld mensen helpen”, zeggen de studenten MBO Dans aan CIOS in Sittard. Alessandra De Luca kreeg een eervolle vermelding. Zij maakte een schilderij van een angstig meisje met groene ogen, de kleur van hoop. Sofija Kali Kirn kreeg ook een eervolle vermelding voor haar uitvoering op de harp.

 Laura Lahaye & Anja Koep wonnen de tweede prijs in de categorie vanaf 18 jaar. De European Studies-studenten aan Zuyd Hogeschool schreven een kinderboek en maakten daar ook tekeningen bij. De boodschap die zij wilden overbrengen: “Children are the first people that are involved in human rights.” Het prijzengeld van € 250,- gaat naar Plooschter Projet. Nina Scholtens, die een lied zong en keyboard speelde met de boodschap “I have the power to change the world with my voice”, kreeg een eervolle vermelding.

 ‘Jezelf kwetsbaar durven stellen’ Vervangend juryvoorzitter Désirée Tonnaer, die de prijzen uitreikte, was onder de indruk van de verschillende manieren waarop de scholieren en studenten hun boodschap met betrekking tot mensenrechten hebben overgebracht. Ze zei over de inzendingen van dit jaar: “Er zijn drie dingen die ons opvielen bij alle inzendingen van vanavond. In de eerste plaats vinden we dat jullie ontzettend veel moeite hebben gedaan om je in zo’n moeilijk thema te verdiepen. Het tweede wat ons opviel is dat er een grote variatie is in de expressie, ondanks dat moeilijke thema, en het derde is de grote kracht die we vanavond gezien hebben om jezelf kwetsbaar te durven stellen om andermans kwetsbaarheid te durven tonen. Dat is heel mooi.” 

Voorzitter van het bestuur Harm Hospers en juryvoorzitter Désirée Tonnaer. (Foto: Peter Müllenberg)

Over de Maastrichtse Mensenrechtenprijs .Ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester Onno Hoes is in 2015 de Maastrichtse Mensenrechten Prijs in het leven geroepen. De ‘Stichting Maastrichtse Mensenrechten Prijs’ organiseert elk jaar een prijsvraag voor Maastrichtse scholieren en studenten. Ieder jaar wordt een artikel uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties gekozen en worden studenten en scholieren uitgedaagd rond dit thema een presentatie te verzorgen waarmee zij dat artikel extra aandacht geven. Dat kan door middel van geschreven tekst, video, kunst, zang, dans etc. De prijsvraag helpt om studenten en scholieren zich te laten verdiepen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en daarover een eigen opvatting te vormen c.q. een visie te ontwikkelen en dat te delen met medestudenten/scholieren. In het bestuur van de stichting zijn alle Maastrichtse onderwijsinstellingen vertegenwoordigd. De jury bestaat uit Onno Hoes (voorzitter van de jury), Jeffrey Vossen (Limburgs Voortgezet Onderwijs), Fons Coomans (Universiteit Maastricht), Eric van de Luijtgaarden (Zuyd Hogeschool), Sherko Kamal (ROC Leeuwenborgh) en Désirée Tonnaer (beeldend kunstenaar). Hoofdsponsoren van de stichting zijn, in alfabetische volgorde: Gemeente Maastricht, Leeuwenborgh, LVO, Maastricht University, Schreijen, Top Change, UWC Maastricht en Zuyd Hogeschool.

Foto’s Peter Müllenberg

Geef een reactie