Argentinië, Brazilië, Portugal, 2016 / 100minuten

Regie: Eduardo Williams

Met: Sergio Morosini, Shine Marx, Domingos Marengula e.a.

Voorstelling in het kader van Filmclub De Spiegel.
| Inloop vanaf 13.00 uur
| Engels ondertiteld | Zonder Pauze | Inleiding door Koen de Rooij

 

Zondag 10 december / 14.00 uur   TICKETS

 

 

Eduardo Williams maakte een van de meest verrassende, originele en vormelijk vernuftige langspeeldebuten van de afgelopen jaren. The Human Surge focust op een onderwerp dat voor velen synoniem staat met verveling, vervreemding en alledaagsheid: werk. Met zijn zwervende camera(‘s) doorkruist Williams de wereld: van Buenos Aires over Maputo, Mozambique tot het Filipijnse eiland Bohol.

Hij creëert een meerzijdige meditatie op wat we doen om geld te verdienen, hoe we onze tijd spenderen, hoe we vooruitgang, succes en vrije tijd meten, en hoe uiteindelijk niets statisch is in deze digitaal geconnecteerde wereld van wilde weerspatronen en geglobaliseerd reis- en ruilverkeer.

Gestructureerd in drie delen (met vindingrijke verbindingen tussen elk stuk) werpt Williams ons met weinig tot geen introductie of context in de levens van vooral jonge mannen in uiteenlopende delen van de wereld die verveeld zijn door (of verlost zijn van) hun jobs en elders voldoening zoeken.

Hij onderstreept zowel de gelijkenissen als de verschillen van hun ervaringen en raakt diepe politieke en filosofische vraagstukken aan, terwijl hij vasthoudt aan een vloeiende manier van observeren en open avontuur. Intieme alledaagse ruimtes openen enkele van de grootste paradoxen van het hedendaagse bestaan: de toegenomen connectiviteit heeft een steeds grotere isolatie voortgebracht en een verhoogde autonomie heeft arbeid ontdaan van veel van de betekenis die het ooit in zich droeg.

In een magisch, mysterieus, wonderlijk en indrukwekkend debuut volgt Williams een voortdurend evoluerende wereld, e?e?n met verschillende gezichten en texturen maar gelijkaardige bezorgdheden en bestaanswijzen. Met een stille radicaliteit en een bezielende filmische vrijheid openbaart The Human Surge de komst van een groots nieuw talent. (Andréa Picard)

Voor de film is er een inleiding door Koen de Rooij. Koen studeerde Media Studies en History, Arts and Cultures of Asia aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in Oost en Zuid-Oost Aziatische cinema. Hij is met name geïnteresseerd in de manier waarop landsgrenzen, taal(barrières), migratie en het (koloniale) verleden van doorwerkende invloed zijn op de levens van mensen. In 2016 studeerde hij cum laude af met een scriptie over het werk van Apichatpong Weerasethakul. Momenteel programmeert hij korte films voor het IFFR.

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

Geef een reactie