Tijdens de vakantieperioden maar ook tijdens de donkere dagen in de winterperiode vinden er vaak meer woninginbraken plaats. De politie doet er alles aan om deze criminelen te pakken. Maar u kunt zelf ook wat doen om de kans op een geslaagde inbraak te verkleinen. Uit de praktijk blijkt namelijk dat een groot aantal woninginbraken eenvoudig hadden kunnen worden voorkomen en wel door een paar simpele maatregelen te treffen. Hieronder een aantal tips om een inbraak te voorkomen.

Geef een bewoonde indruk .Laat inbrekers niet weten dat u afwezig bent. Met een tijdschakelaar kunt u op onregelmatige tijdstippen het licht laten branden. Maar maak van uw woning geen showroom, sluit tijdig gordijnen en of rolluiken. Zorg ook voor goede buitenverlichting aangezien inbrekers niet graag in de spotlights staan. Schakel de deurbel uit en laat uw post opruimen.

Sluit alles goed af. Binnen enkele minuten staan inbrekers binnen, sluit daarom ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weg bent. Opvallend is dat er veel wordt ingebroken bij woningen waar geen gebruik is gemaakt van het nachtslot. Maar let u ook op openstaande ramen, die toegang tot uw woning kunnen verschaffen. Het gebruik van klauwen op ramen en deuren heeft een positief effect. Goed hang- en sluitwerk is vanzelfsprekend.

Berg waardevolle spullen goed op. Inbrekers slaan graag snel kun slag en willen het liefst binnen enkele minuten met de buit weer weg zijn. Laat sleutels, laptops en belangrijke papieren niet voor het grijpen in de hal liggen. Bovendien worden met gestolen autosleutels vervolgens ook auto’s gestolen. Verder is de slaapkamer een favoriete plek voor inbrekers, omdat ze denken hier vooral juwelen te vinden. In de meeste gevallen is dat ook zo. Verberg daarom uw sieraden goed, zodat de inbreker ze niet kan vinden.

Wees voorzichtig met sociale media. Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke inspiratiebron om te checken wie er met vakantie is. Ook inbrekers zijn actief op internet!. Let op dat u niet vermeldt dat u met vakantie gaat op netwerken als Twitter of Facebook. Daarnaast raden wij het inspreken van een vakantieperiode op je voicemail, een melding op je blog of in je elektronische handtekening af.

Meld vreemde dingen. Wanneer u iets verdachts ziet in uw buurt maak hiervan dan melding. De politie is geïnteresseerd in belangrijke details van ‘vreemde’ personen of auto’s, zoals signalementen, kentekens, plaats en tijdstip. Hierdoor kan zij direct actie ondernemen. Bel daarom 0900-8844 of bij spoed 112. Blijft u liever anoniem bel dan met 0800-7000. Meld vreemde dingen.

Preventietips. Op de website www.politie.nl » kan iedereen advies inwinnen of een persoonlijke afspraak maken om de inbraakgevoeligheid van uw woning te beperken. Zo ook kunt u de woning beveiligen volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Zie hiervoor de website www.politiekeurmerk.nl ». De kans op een geslaagde inbraak neemt met het keurmerk maar liefst met 95% procent af! U kunt het team of de wijkagent bereiken via 0900-8844.

Tekst Gemeente Simpelveld en Foto’s®Parkstadactueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie