Ondergrondse fietsenstalling Station Maastricht in gebruik genomen

Droog, veilig en eerste 24 uur gratis stallen voor 3000 fietsers

De ondergrondse fietsenstalling bij het station in Maastricht is open. Vanochtend om 6.50 uur is de stalling, die plek biedt voor circa 3.000 fietsen, in gebruik genomen. Fietsers kunnen makkelijk, droog en de eerste 24 uur gratis hun fiets stallen. De stalling is dagelijks geopend en voorzien van toezicht en een reparatieservice.  

“Deze mooie stalling zorgt voor een flinke kwaliteitsimpuls van het stationsgebied. We faciliteren het toegenomen aantal fietsers in Maastricht. En bovengronds ontstaat een aantrekkelijk stationsplein, zonder fietsen en met meer ruimte om te verblijven,” aldus wethouder voor mobiliteit John Aarts.

In de fietsenstalling is in totaal plek voor circa 3.000 fietsen, waarvan 100 OV-fietsen en 80 ‘buitenmodel’ fietsen zoals tandems en (elektrische) bakfietsen. En 40 bromfietsen/scooters.

OV-chipkaart nodig

Om je fiets te stallen (en weer op te halen) moet je in- en uitchecken met een OV-chipkaart. Heb je geen OV-chipkaart? Dan kun je een leenpas afhalen bij een van de medewerkers van de fietsenstalling of voor € 7,50 een anonieme OV-chipkaart kopen bij de NS.

 De eerste 24 uur kun je gratis je fiets stallen. Na 24 uur is het dagtarief voor fietsers € 1,25 en een jaarabonnement € 75,-. Voor bromfietsen, scooters en buitenmodel fietsen is het dagtarief

€ 2,50 en een jaarabonnement € 150,-. Je betaalt in de stalling met je OV-chipkaart, een abonnement of pinpas. Contante betaling is niet mogelijk.

 De stalling is dagelijks geopend, ’s morgens vanaf een kwartier voor vertrek van de eerste trein tot ’s avonds/’s nachts een kwartier na aankomst van de laatste trein. Als de laatste trein vertraging heeft, is de stalling langer open.

 De fietsenstalling aan de Meerssenerweg blijft gewoon beschikbaar. De stallingen op het Stationsplein en bij het busstation gaan vanaf januari weg. Stalling aan ‘Aon de Stasie’ sluit op 31 december 2017. Tot en met 12 januari kun je in de oude stalling je fiets ophalen. De fietsenwinkel ‘Aon de Stasie’ blijft gewoon geopend.

 TBI-ondernemingen Timmermans en Mobilis hebben de fietsenstalling gebouw in opdracht van de samenwerkende partijen gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar, Provincie Limburg, ProRail en NS. De bouw van de fietsenstalling nam ongeveer 1,5 jaar in beslag. De partijen bedanken alle reizigers, bezoekers en in het bijzonder de naaste buren voor hun begrip tijdens de werkzaamheden. Om reizigers te bedanken ontvangen de eerste fietsers die gebruik maken van de stalling een gezonde traktatie (uitdeeldagen: 1, 8 en 9 januari). 

Foto’s Fred Berghmans

Geef een reactie