Op dinsdag 16 januari geven Mai Arets en Corrie Meijer van IVN Kerkrade voor inwoners van Kerkrade, en het bijzonder mensen die in Haanrade wonen, in café Oad Haander, Meuserstraat 38, te Kerkrade een presentatie over padden en andere amfibieën en de noodzaak om hulp te bieden bij het overzetten. Aanvang is 20.00. Entree is gratis, minimaal één consumptie is verplicht.

Het lijkt nu nog ver weg, maar als in februari of maart de nachten warmer worden (meer dan 8 graden Celsius) en het regenachtig is, komen de padden en salamanders uit hun winterslaap. Ze trekken dan naar hun voortplantingswateren langs de Worm. Daarbij kruisen ze verkeerswegen zoals de Meuserstraat, de Haanraderstraat en de Haanraderweg. Ook de padden die vanuit het Hambos naar de VVV-vijver trekken moeten een drukke weg over.

De paddentrek start vaak met het invallen van de duisternis en eindigt vaak weer als het later op de avond wordt. Meehelpen betekent in de praktijk dat u van 19.00-21.00 uur of iets later meeloopt met anderen en de aanwezig amfibieën inzamelt en veilig naar de juiste kant van de weg helpt.

Hoe dit precies moet, daar zullen Mai en Corrie tijdens deze lezing nader op ingaan. IVN Kerkrade roept bij deze de inwoners van Kerkrade op om te helpen bij het overzetten van deze dieren. Dit kan door tijdig contact op te nemen met Mai Arets via tel.045-5458811 of met het secretariaat van IVN Kerkrade ivn.kerkrade@gmail.com. U krijgt dan vanzelf een seintje als de paddentrek van start gaat.

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie