Orde van Verdiensten 2018 voor Harmonie St. Gerardus Heksenbergse muziekvereniging bestaat dit jaar maar liefst 80 jaar

 

Juist omdat Harmonie St. Gerardus Heksenberg in de loop van dit jaar 2018 maar liefst 80 jaar lang plaatselijk, in overige regio en zelfs over de landsgrenzen haar muzikale aspiraties ten gehore brengen, ze is immers opgericht op 11 juni 1938), heeft D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein  gemeend om deze unieke en zeker bijzondere mijlpaal te belonen. Genoemde beloning betreft dan namelijk de toekenning van de carnavalistisch getinte erefunctie van de Orde van Verdiensten in de wijk Heksenberg, welke wijk op carnavalsniveau beter te omschrijven is als Sjpasseberg. De uitreiking van de Orde, inclusief oorkonde, zal plaats vinden komende zaterdag 27 januari voorafgaande aan de dan te houden prinsenreceptie ter ere van nieuwe heerser prins Jarmo l (Mengelers) en jeugdprinses Jennifer l (Bor). Deze zal uiteraard gehouden worden in het Sjpasshoes (gemeenschapshuis) Hei Grindelweg.

Zoals bekend wordt door D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein al vanaf 1980 deze belangrijke Orde uitgereikt. De eerste uitreiking vond plaats in 1980 toen destijds de heer Bertram was uitverkozen om als ordedrager te fungeren. Saillant detail destijds was het gegeven dat in 1980, de vader van huidige kersverse prins Jarmo l, t.w. Guus Mengelers prinscarnaval was  Nu, 38 jaar later dus, lukt het D’r Verein traditiegetrouw, om een persoonlijkheid en/of ook een vereniging of organisatie nog steeds om, middels de uitreiking cachet te geven over de ware betekenis van deze Orde.  Een beslissing die na goed overleg en uiteraard in eer en geweten wordt genomen in de overtuiging dat de betreffende mannelijke of vrouwelijke persoonlijkheid, vereniging of organisatie deze verdienen. Dit door hun inzet in het belang van carnaval, verenigingsleven en overige besognes binnen de gemeenschap van Heksenberg/Sjpasseberg.

Harmonie St. Gerardus, sinds kort o.l.v. haar nieuwe voorzitter Pierre Martens, treedt nu dus ook in de voetsporen van de verenigingen De Zonnebloem Heksenberg (2006), RK Vrouwengilde Heksenberg 2007 en Stichting Jeugd & Jongerenwerk Heksenberg (2017) wat betreft uitreiking in verenigingsverband. Dat de Harmonie deze Orde van Verdiensten niet alleen verdienen omdat zij 80 jaar bestaan, komt zeker tot uiting als er o.m. gekeken wordt in haar geschiedenis. Hieruit blijkt o.m. dat de harmonie op bijna het einde van de tweede wereldoorlog in 1944 in de wijk weer muziek gingen maken. In 1959  de beschikking kreeg over nieuwe uniformen en vanaf 1993 wekelijks gingen repeteren in het gemeenschapshuis Heksenberg en in deze carnavalsperiode de benaming heeft van Sjpashoes.

Maar grote kenmerk bij dit muziekkorps is ongetwijfeld o.m. haar uitstraling, op hoog niveau het brengen van muziek en activiteiten, c.q. organisatie van aansprekende (thema)-concerten. Hierbij staat: Passie voor Creativiteit dan ook hoog in het vaandel. Maar zeer zeker mag niet vergeten worden dat de muzikale aspiraties en opleiding van de jeugd grote aandacht heeft. Ook begeleiden zij al 48 jaar jaarlijks de optocht(en) en om de kas te spekken al vele tientallen jaren door wind en regen maandelijks het oud-papier in de wijk ophalen. Ga daar maar aanstaan. De toekenning van de Orde van Verdiensten 2018 is dan ook een verdiend dankjewel voor alle bestuursleden, dirigenten en leden die Harmonie St. Gerardus die de afgelopen 80 jaar mede hebben zorg gedragen voor het meer als positieve imago van dit korps in binnen- en buitenland. Chapeau.

Archieffoto 2013 harmonie St. Gerardus

Geef een reactie