Zomeropera Alden Biesen met Verdi’s meesterwerk Il Trovatore.

 

 

 

 

 

Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. De zomeropera AldenBiesen is een begrip bij muziek en cultuurliefhebbers. De ambiance op de binnenkoer van Vlaanderens bekendste waterslot en het niveau van de voorstellingen is dan ook super be. Voor haar 21ste seizoen heeft de Zomeropera gekozen voor Verdi’s meesterwerk Il Trovatore. Zaterdag 19 mei is premièrevoorstelling. In totaal zijn 23 voorstellingen, de slotvoorstelling is op zaterdag 16 juni. Naar goede traditie sluit de Zomeropera seizoen af met een Slotconcert, gedirigeerd door Willy Claes. Het hoofdthema van het concert op maandag 18 juni wordt Slavische- en zigeunermuziek.

Het slotconcert sluit daarmee aan op Il Trovatore. Met Il Trovatore begeven we ons in een zigeunermilieu waar liefde, verleiding, misleiding, wraak en chantage hoogtij vieren en het noodlot zich onomkeerbaar voltrekt.

           IL TROVATORE, Giuseppe VERDI

Opera in 4 bedrijven.

Libretto Salvatore Cammarano, naar ‘El Trovator’ van Antonio Garcia Gutuérrez. Het libretto werd na het plotse overlijden van Cammarano voltooid door Leone Emanuele Bardare.

Première: Teatro Apollo in Rome op 19 januari 1853.

 

 

 

SYNOPSIS:

Eerste bedrijf Ferrando, kapitein van de lijfwacht van graaf di Luna, vertelt zijn manschappen het verhaal dat het broertje van de huidige graaf door een zigeunerin behekst werd. Zij werd opgepakt en op de brandstapel gezet. Haar dochter ontvoerde daarop het broertje, en de volgende dag vond men het verkoolde lijkje van een kind in de resten van de brandstapel. Gravin Leonora vertelt aan haar vertrouwelinge Ines over haar liefde voor Manrico, een troubadour. Graaf di Luna is ongemerkt naderbij gekomen om Leonora, de vrouw die hij waanzinnig liefheeft, te zien. Dan klinkt in de verte de stem van de troubadour, en Leonora rent recht in de armen van Luna, denkend dat het Manrico is. Manrico is hiervan getuige en er volgt een duel tussen de twee mannen.

Tweede bedrijf Een groep zigeuners zingt tijdens hun werk het beroemde zigeunerlied. De gewonde Manrico laat zich door zijn moeder Azucena verzorgen. Nadat hij haar vertelt dat hij de kans had de graaf te doden maar het niet heeft gedaan, wijst Azucena hem op zijn plicht zijn grootmoeder te wreken. Zij vertelt hem hetzelfde verhaal als Ferrando deed in het eerste bedrijf maar met een akelige toevoeging. Zij heeft in een delirium een kind op de brandstapel gegooid maar ontdekte daags nadien dat het haar eigen kind was. Manrico is ontzet door dit verhaal, en vraagt haar wie hij dan is. Azucena blijft volhouden dat hij haar zoon is. Dan komt Ruiz met het nieuws dat Leonora, overtuigd van het feit dat Manrico dood is, bij een sekte wil aansluiten. Manrico rent overhaast weg. Zowel Luna als Manrico strijden om Leonora net vóór haar inwijding tegen te houden en Leonora vlucht weg met Manrico.

 Derde bedrijf Azucena, op zoek naar haar zoon, wordt door de manschappen van Luna gearresteerd en voor de graaf gebracht. Zij wordt herkend als moeder van Manrico die bovendien het broertje van Luna ontvoerde. Luna beveelt haar te doden. Manrico staat op het punt met Leonora te trouwen, maar wanneer hij hoort dat Azucena gevangen is, haast hij zich om haar te redden.

 Vierde bedrijf Manrico wordt echter gevangengenomen door de manschappen van de graaf. Leonora is heimelijk naar het kasteel gekomen om hem te bevrijden. Zij smeekt Luna haar minnaar te laten gaan; in ruil daarvoor zal zij zich aan hem geven. De graaf gaat akkoord. Leonora neemt echter vergif in en begeeft zich naar de kerker om Manrico te vertellen dat hij vrij is. Hij raadt gelijk welke prijs ze daarvoor betaald heeft en vervloekt haar. Dan begint het gif te werken en ze zakt stervend in zijn armen in elkaar. Luna beseft dat hij bedrogen is en gelast Manrico’s onmiddellijke executie. Azucena onthult de lang verzwegen waarheid: Manrico was zijn broer en haar moeder is eindelijk gewroken. Ze zakt stervend in elkaar en laat de graaf verbijsterd achter.

Succesregisseur Carlos Wagner die voor Zomeropera reeds Rigoletto en Eugen Onegin realiseerde, staat borg voor een beklijvende voorstelling. Dirigent is de bekende in Maastricht opgeleide dirigent Enrico Delamboye. De in het Duitse Wiesbaden geboren Nederlander was erster Kapellmeister aan de Kölner Oper en is nu al jarenlang Musikdirektor am Theater der Stadt Koblenz. Delamboije en zijn rechterhand Leslie Suganandarajah leiden de topcast en het Zomeropera orkest en koor tot muzikale hoogtepunten. Marnik Baert ontwierp het decor en de kostuums. Dat alles zorgt voor een opnieuw een niet te missen opera beleving in de buitengewone omgeving van de Landcommanderij Alden Biesen.

Aanvang van de voorstellingen is 20.30u. De kaartverkoop start op 1 maart.

Tickets verkrijgbaar via info@zomeropera.be  óf tel: 0032-477/675 592.

Voor meer informatie zie https://www.zomeropera.be

Landcommanderij Alden Biesen

Kasteelstraat 6

3740 Bilzen

Geef een reactie