Meer ruimte voor evenementen, de vestiging van het Veiligheidscentrum en een groener Gebrookerplein Trots op Hoensbroek Centrum

Logobron: Gemeente Heerlen

Bewoners, ondernemers en bezoekers van Hoensbroek Centrum gingen in gesprek over de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op donderdagavond 16 mei bij Amicitia. Ook zijn tijdens de bijeenkomst voorstellen gepresenteerd die op korte termijn resultaat laten zien. Wethouder Herstructurering Marco Peters: “Wat een geweldige opkomst! De enorme betrokkenheid en energie van deze avond houden we samen vast om Hoensbroek Centrum te ontwikkelen tot een centrum waar we trots op kunnen zijn. Wij hebben elkaar hierin keihard nodig.”

In de afgelopen maanden zijn al gesprekken gevoerd met sleutelpersonen in het centrum. Zij hebben duidelijk aangegeven wat er anders en beter moet. In de kern gaat het erom dat Hoensbroek Centrum compacter moet worden, een veilig, levendig en gezellig centrum en huiskamer moet zijn waar mensen graag verblijven en ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. Maar ook een centrum met nieuwe goede aanvullende woningbouw en het centrum als cultureel hart van Hoensbroek.

Vier concrete acties

Volgens wethouder Peters verdient Hoenbroek een centrum om trots op te zijn. Daarom zijn vier concrete acties gepresenteerd die op korte termijn starten.

  1. Nog vóór de zomer komt er meer ruimte voor activiteiten. Zo wordt de reuringregeling die nu in Heerlen Centrum actief is, ook naar Hoensbroek Centrum uitgebreid. Inwoners en ondernemers met creatieve ideeën en plannen voor activiteiten die zorgen voor meer levendigheid en ontmoeting kunnen dat melden bij de gemeente. Ze krijgen dan hulp bij de organisatie en in sommige gevallen ook een financiële bijdrage.
  2. De gemeente wil meer gevels vergroenen, en een aantal van deze groene parels in Hoensbroek Centrum realiseren. Pandeigenaren worden daar enthousiast voor gemaakt en worden actief verwezen naar de subsidie voor groene daken en gevels.
  3. Een groener Gebrookerplein, maar met plek voor de evenementen die er plaatsvinden. Daarvoor ligt een ruwe schets klaar.
  4. Het Veiligheidscentrum komt naar de Kouvenderstraat in Hoensbroek Centrum. De verwachting is dat de onderhandelingen met de verhuurder snel zijn afgerond, en dat het centrum aan het eind van dit jaar kan worden geopend.