Brief burgemeester Vlecken voor ‘de-eerste-keer-stemmers’

De primeur van de eerste brief was afgelopen vrijdagochtend voor Indra Hoesen uit Nieuwenhagen. Persoonlijk bezorgd door burgemeester Raymond Vlecken. Indra is een van de 1461 jongeren in Landgraaf die op 21 maart voor het eerst mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om deze 18-plussers erop te attenderen hoe belangrijk het is van je stemrecht gebruik te maken, krijgen ze binnenkort allemaal een persoonlijke brief van de burgemeester.

Die brief is onderdeel van de opkomstbevorderende acties van de gemeente. In totaal kunnen 31.439 inwoners van Landgraaf over twee weken hun nieuwe gemeenteraad kiezen.

Uiterlijk 7 maart moet iedereen zijn of haar stempas hebben ontvangen om op de verkiezingsdag bij een van de 22 stembureaus het vakje van de favoriete partij en kandidaat in te kleuren. De programma’s van alle elf lijsten zijn te vinden op de websites of facebook-pagina’s van die partijen.

Van de groep van 1461 jongeren die binnenkort post van de burgemeester krijgen, zijn er wel al met ‘verkiezingservaring’. Zij waren al 18 jaar toen in maart vorig jaar de verkiezingen voor de Tweede Kamer werden gehouden of toen vorig jaar het referendum over de toekomst van Landgraaf  plaatsvond. Het is niet de eerste keer dat burgemeester Vlecken in de pen klimt om 18-plussers uit te leggen hoe belangrijk het voor de lokale democratie is dat zoveel mogelijk mensen naar die stembus gaan. In die brief legt de burgemeester uit dat stemmen voor de gemeenteraad een recht is, dat de geadresseerden dan voor het eerst in praktijk kunnen brengen.

Praktische informatie over de verkiezingen over bijvoorbeeld stemlokalen, openingstijden of wat te doen bij verlies van de stempas is te vinden bij Verkiezingen. Ook over het landelijke referendum over de zogenoemde sleepwet, waarvoor op dezelfde dag gestemd kan worden.

Foto Gemeente Landgraaf

Geef een reactie