Einstürzende Neubauten speelt Lament op Cultura Nova 2018

 

 

 

 

Op 26 augustus 2018 geeft de Duitse Avantgardistische performance-groep Einstürzende Neubauten tijdens Cultura Nova een exclusieve Nederlandse show in de Limburgzaal van Parkstad Limburg Theater Heerlen. Het concert vindt plaats binnen een cultureel programma dat gaat over de periode ná de mijnsluitingen. De organisatie wordt verzorgd door festival Cultura Nova i.s.m. Parkstad Limburg Theaters en poppodium NIEUWE NOR, met medewerking van Philharmonie zuidnederland.

 

Einstürzende Neubauten, letterlijk vertaald ‘instortende nieuwbouw’, is bij uitstek de belichaming van het grauwe post-industriële Europa van de jaren tachtig. De band uit West-Berlijn rondom zanger-gitarist Blixa Bargeld vertolkt daarmee als geen ander het verval en de pijn van Heerlen na de mijnsluiting. Bijna 38 jaar na de oprichting is de band nog onverminderd relevant en springlevend. Met hun eigengemaakte instrumentarium en installaties verlegt Einstürzende Neubauten de conventionele grenzen binnen de popmuziek, waarmee ze een inspiratiebron vormen voor meerdere nieuwe generaties artiesten als Depeche Mode, Nine Inch Nails, Tomahawk en Henry Rollins.

Eerste wereldoorlog

Tijdens Cultura Nova speelt Einstürzende Neubauten een integrale uitvoering van het muzikale oorlogsdocument en conceptalbum ‘Lament’. Album en concert kwamen in 2014 tot stand in opdracht van de gemeente Diksmuide (BE) als herdenking aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Einstürzende Neubauten is op zoek gegaan naar muziek en thema’s uit de periode van deze Grote Oorlog. Written In Music over Lament: “Einstürzende Neubauten heeft een meesterwerk geschreven, een hoogstandje van de meesters van de avantgardistische industrial noise.” Een strijkkwartet van de Philharmonie zuidnederland zal Einstürzende Neubauten tijdens het concert begeleiden.

 Het concert van Einstürzende Neubauten start om 20:00 uur. Kaarten zijn vanaf vrijdag 9 maart 11.00 uur verkrijgbaar via de website en de kassa van ParkstadLimburgTheaters Heerlen.

Foto PLT

 

 

 

Geef een reactie