Hoofdmenu

Israëlische onderscheiding voor vier Brunssumers

Op de foto De Israëlische ambassadeur in Nederland, de heer Aviv Shir-On (rechts), reikt de Yad Vashem uit aan Carla Kahan, dochter van Dirk Visser. Zij is één van de nabestaanden van de vier Brunssumers die op 13 maart 2018 postuum de Yad Vashem ontvingen. Links op de foto Benoit Wesly, honorair consul van Israël.  Foto: Emile Verhijden.

 

Op dinsdag 13 maart 2018 ontvingen vier Brunssumers postuum de Yad Vashem-onderscheiding. De bijbehorende medaille en oorkonde werden uitgereikt aan de nabestaanden, door de Israëlische ambassadeur in Nederland, de heer Aviv Shir-On. De uitreiking vond plaats in de Brikke Oave.

 

Yad Vashem is een Israëlische onderscheiding, bedoeld voor mensen die zelf niet Joods zijn en die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven en vaak ook dat van hun huisgenoten, Joodse medeburgers probeerden te redden.

Wie de onderscheiding krijgt,  mag de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ dragen. Hun namen worden gebeiteld in de Eremuur van het Yad Vashem Instituut in Jeruzalem.

Kinderen. De vier Brunssumers die op 31 maart postuum de onderscheiding ontvingen, zijn Dirk Visser, Pieter Adriaan van Sweeden, Grietje van Sweeden en Irmgard Anna Koord. Tijdens de oorlog hielpen zij Joodse kinderen onderduiken in Brunssum.

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog neemt Brunssum een bijzondere plaats in: hier, bij vele gewone gezinnen, werden tijdens de oorlogsjaren tal van Joodse kinderen ondergebracht, uit het zicht van de bezetter. De kinderen werden door het verzet vanuit Noord-Nederland naar het zuiden gesmokkeld en ondergebracht bij gewone gezinnen.

Dankzij dit verzetswerk hebben in Brunssum tijdens de oorlogsjaren (1940-1945) circa 250 Joodse kinderen ondergedoken gezeten en de oorlog overleefd. Dit is een groot aantal vergeleken met het aantal onderduikers in andere gemeenten.

Sinds 1969 is de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan ruim 40 Brunssumers.

Foto Gemeente Brunssum

 « (Vorig nieuwsbericht)
(Volgend nieuwsbericht) »