Tijdvensters Willem-Sophia en Julia onthuld

Op de foto onder belangstelling van oud-koempels en andere geïnteresseerden onthulde wethouder Jo Bok de tijdvensters, geassisteerd door initiatiefnemer John Coervers.

Op dinsdag 13 maart onthulde wethouder Jo Bok (Cultuur) twee borden met historische foto’s van de voormalige mijnen Willem-Sophia en Julia. “Deze zogenaamde tijdvensters verbinden heden en verleden met elkaar. De beelden van toen zijn geprojecteerd in de omgeving van nu. Zo geven de tijdvensters een impressie van de omvang en historie van beide mijnen en doen zij het harde werken van de mijnwerkers eer aan”, aldus de wethouder.

Aandacht voor mijnverleden. In het kader van het Jaar van de Mijnen werden in 2016 al diverse tijdvensters geplaatst in de omgeving van vroegere mijningangen in Parkstad. Twee daarvan staan in Kerkrade, en wel bij de Laura en bij de Domaniale Mijn. Vanuit de gemeenschap werd het als een gemis ervaren dat aan de mijnen Willem-Sophia en Julia nog geen aandacht was gegeven. Daarom heeft de gemeente Kerkrade ook voor deze voormalige mijnen tijdvensters ontworpen. Later dit jaar wordt gekeken naar mogelijkheden om in de omgeving van het vroegere terrein van Staatsmijn Wilhelmina eveneens een tijdvenster te realiseren.

Historische momenten. Het tijdvenster Willem-Sophia staat aan de Industriestraat, nabij de parkeerplaats van FC Kerkrade-West. Het tijdvenster Julia is te vinden op de hoek Rimburgerweg/Putstraat te Eygelshoven. Op beide borden zijn enkele historische momenten vastgelegd, waaronder stakende mijnwerkers bij de poort van de Julia in 1957 en de laatste wagon met gedolven steenkool die in 1970 bij Willem-Sophia bovengronds kwam.

Foto Gemeente kerkrade

Geef een reactie