De gemeente Heerlen heeft vorig jaar 81 statushouders op weg geholpen met een snellere integratie. Een gespecialiseerd team van inburgeringsconsulenten zorgt voor begeleiding en eventueel extra trajecten naast de inburgering. Dit werpt zijn vruchten af.

Volgens wethouder Martin de Beer is dat niet alleen goed voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de statushouder, maar ook voor de economie in de regio.

Meedoen in de maatschappij. Met het oog op de wetswijziging van de Participatiewet in 2017 heeft Heerlen het team inburgeringsconsulenten uitgebreid. Daarmee investeert de stad in een snelle aanpak voor statushouders. Tijdens het wachten op een woning (in het AZC) starten ze al met taalles, vóór-inburgering, vrijwilligerswerk en een training over solliciteren en werken in Nederland. Eenmaal in Heerlen, volgt binnen 4 weken een uitnodiging van de consulent en maken ze samen een plan van aanpak. Maximaal 3 maanden later is de inburgering gestart en gaat de statushouder meedoen in de maatschappij.

Vrijwilligerswerk. Hoog opgeleiden die Engels spreken, beginnen direct met betaald werk. Maar de meeste statushouders starten met vrijwilligerswerk of (lerend)werken via Baanbrekend werk. Pas als ze de taal voldoende beheersen komt de volgende stap. Voor jongeren onder de 27 heeft een opleiding de voorkeur.

VDL-Taaltraject In de selectieprocedure van VDL Nedcar vallen veel statushouders uit op de taaltoets. Daarom is een speciaal VDL-Taaltraject opgezet. Gedurende 16 weken oefenen statushouders extra op woordenschat, begrijpend lezen, solliciteren en presenteren. Van de eerste 15 deelnemers hebbe er 14 nu een baan, waarvan 4 alsnog bij VDL Nedcar.

Van de tweede groep van 14, hebben 9 mensen het traject afgerond (5 naar werk en 4 naar opleiding of als zelfstandig ondernemer). De rest is nog bezig.

Taalles in AZC In 2018 wordt de wachttijd in het AZC nòg beter benut. Statushouders starten daar al met taallessen en inburgeringstrajecten. Wethouder Martin de Beer: “Dat is niet alleen goed voor de mensen, maar ook voor de economie. Om werkgevers te kunnen vasthouden in de regio moeten we zorgen dat de vraag naar werknemers en het aanbod aan werkzoekenden bij elkaar komen.”

Foto®Parkstadactueel/Lucho Carreno

Geef een reactie