Sanering van de mijnbouwschacht Melanie

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft in Limburg mijnbouw plaatsgevonden. De gevolgen daarvan zijn ook nu nog in de bodem van de provincie merkbaar. Dat levert niet direct problemen op, maar het is wel iets waar de regio zich bewust van moet zijn. Op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd in 2016, is besloten een aantal maatregelen te nemen om de effecten van vroegere mijnbouw te beperken.

De voormalige luchtschacht Melanie maakte deel uit van de kolenmijn Willem Sophia. Uit het onderzoek van het Ministerie is naar voren gekomen dat deze schacht gesaneerd dient te worden. In opdracht van de gemeente Kerkrade is inmiddels gestart met de voorbereiding van de sanering van deze schacht gelegen direct naast de Hamstraat op het terrein van Wisosplit. De voorbereiding bestaat onder andere uit het vrij leggen van de schacht door het verplaatsen van de aanwezige mijnsteen en het aanleggen van een tijdelijke bouwweg vanaf de Hamstraat naar de voormalige schacht.

De sanering bestaat uit een aantal verschillende fases. Eerst zal er een onderzoek plaatsvinden om de huidige staat van de schacht te kunnen beoordelen. Daarna zal de eigenlijke sanering van de schacht plaatsvinden door deze op te vullen (de exacte wijze van vullen van de schacht is afhankelijk van de resultaten van de camera-inspectie). Na afronding van de sanering wordt het werkterrein en de tijdelijke bouwweg teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Tijdens de beschreven werkzaamheden zal het werkterrein om veiligheidsredenen worden afgezet met bouwhekken. Naar verwachting zal de sanering inclusief de voorbereiding ongeveer vier maanden duren. De kosten van de sanering zijn voor rekening van het Ministerie van Economische Zaken.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie