120 schoolmeisjes uit Echt-Susteren en Landgraaf te gast bij Zuyd i.v.m. techniek/Girlsday

 

De technische, bèta en ICT- opleidingen van Zuyd Hogeschool openen tijdens Girlsday 2018 op 12 april hun deuren voor 120 meisjes van het Charlemagne College uit Landgraaf en het Connect College uit Echt om hen kennis te laten maken met de werelden van de techniek.

 Techniek in de volle breedte voor meisjes. De opleidingen Applied Science, Biometrie|Mens en Techniek, Built Environment, Engineering en ICT organiseren ook dit jaar gezamenlijk Girlsday voor 120 meisjes van het Charlemagne College en Connect college. De meisjes van 2-havo en 2-vwo zullen in kleinere groepen de mogelijkheden van de verschillende werelden binnen de techniek ontdekken. Zo zullen ze badzout maken, 3D-printen, hun eigen gebouwde omgeving ontwerpen, metingen doen aan hart/longen/spieren en leren programmeren. Zuyd hoopt hiermee met haar vele technisch georiënteerde opleidingen de meisjes te inspireren en enthousiast te maken voor de technische vakgebieden. Dit is hard nodig, want het percentage vrouwen in technische opleidingen en beroepen is nog steeds onder de maat.

Girlsday Aan het landelijke evenement Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven verspreid over het hele land. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven, onderwijsinstellingen en technische afdelingen van organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden.

Meer meisjes in de techniek .In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT. Girlsday 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

Landelijke Kick-off met  Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent op donderdag 12 april samen met 75 meisjes Girlsday 2018. Zij doen dit met hulp van een HoloLens. Na dit sein starten in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven of instellingen. De Kick-off is dit jaar bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes ontwerpen hier een school met de nieuwste BIM-technologie en zien hoe de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie, in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. Ook leren de meisjes over andere technologische innovaties in de bouw zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones. En zij gaan glasvezel lassen.

 Zuyd Hogeschool is een ambitieuze kennisinstelling in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, trainingen en opleidingen voor professionals, en onderzoek voor bedrijven en instellingen. Al jaren staan verschillende opleidingen van Zuyd in de top van de keuzegidsen. Dit hangt mede samen met de persoonlijke aandacht en kleinschaligheid van Zuyd. Bovendien werkt Zuyd ‒ over de grenzen van disciplines en organisaties heen ‒ intensief samen met het bedrijfsleven, (kennis)instellingen uit diverse sectoren, en overheden, vanuit de overtuiging dat de 21e eeuw niet alleen om kennis vraagt, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen. Zowel binnen als buiten de (Eu)regio. De wortels en expertise van Zuyd gaan meer dan honderd jaar terug. Vanuit die kracht en in lijn met de sterktes van de (Eu)regio, concentreert het onderzoek van Zuyd zich rond de thema’s Innovatieve zorg en technologie, Transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving, Life Science and Materials, en Smart Services. Met 1.700 medewerkers biedt Zuyd zijn 14.000 studenten vijftig bachelor- en masterprogramma’s aan. Meer informatie: www.zuyd.nl.

Foto’s Zuyd Hogeschool

Geef een reactie