Verenigde Staten, 2017 / 116 minuten

Regie: Steven Spielberg

Met: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson e.a.

 

 

Donderdag 19 april / 20.00 uur      TICKETS

Vrijdag 20 april / 14.00 uur              TICKETS

Zaterdag 21 april / 20.00 uur          TICKETS

Zondag 22 april / 14.00 uur             TICKETS

Maandag 23 april / 20.00 uur         TICKETS

 

★★★★ Volkskrant – “Meryl Streep speelt ijzersterke transformerende rol in The Post”

Journalisten van de New York Times onthullen een stapel geheime documenten waaruit blijkt dat de oorlog in Vietnam onder vier presidenten al jaren kansloos was. Toch gaan ze maar door, uit angst voor gezichtsverlies. Als de Times door de overheid monddood wordt gemaakt, neemt de Washington Post het graag over.

In deze film spelen ook nog veel andere zaken. Bijvoorbeeld hoe de vrouwelijke uitgever Kay zich staande moet zien te houden in een mannenwereld. Of hoe de Washington Post moet opboksen tegen de machtige New York Times. De nadruk ligt op de vrouw in de zakenwereld. Kay moet haar krant naar de beurs brengen. Ze wordt niet serieus genomen door de potentiële aandeelhouders; zij vinden dat ze die baan alleen heeft gekregen omdat haar man is overleden. Spielberg schetst een tijdsbeeld van een mannenmaatschappij, waarin de vrouwen ondergeschikt waren. Dat kunnen wij ons vijftig jaar later nauwelijks meer voorstellen.

Ook de strijd tussen de Times en de Post komt aan bod. De film lijkt ook duidelijk een kritisch commentaar op het Amerika van Donald Trump. Trump is niet de eerste president die niets van de pers moet hebben. Het oude nieuws uit The Post is nog altijd verrassend actueel in een wereld waarin nieuws meer besproken wordt dan ooit. Gaat persvrijheid boven nationale vrijheid? Over presidenten die de waarheid maar vervelend vinden, maar ook over een vrouw in een mannenwereld. En wat voor een.

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

 

 

 

Geef een reactie