Nederlands Heringsbosch in Schinveld krijgt Duitse glasvezel

Door de ligging aan de Duitse grens, deed zich een bijzondere mogelijkheid voor voor de bewoners van het Schinveldse Heringsbosch. Namelijk om aan te sluiten op de Deutsche Glasfaser die momenteel aan Duitse zijde van de grens aangelegd wordt.

Om daadwerkelijk een aansluiting te realiseren moeten ook op Nederlands grondgebied graafwerkzaamheden uitgevoerd worden. Die zouden normaal voor rekening van de bewoners komen. In verband met het incidentele karakter in deze uitzonderlijke grensoverschrijdende situatie is door de Provincie Limburg en gemeente Onderbanken besloten om hier een financiële bijdrage aan te leveren. De provincie draagt €2.500 bij en de gemeente nog eens €4.000. Na aftrek van de bijdragen zal het resterende bedrag door de 18 aan te sluiten woningen verdeeld worden. Op dit moment is de gemeente nog in afwachting van de offertes maar het zal naar verwachting om een bedrag van enkele duizenden euro’s gaan.

Voorbeeld

Door aansluiting op het Deutsche Glasfaser en het verdwijnen van de geoblocking kunnen de inwoners van de Heringsbosch binnenkort gebruik maken van een stabiel en snel internet en is online tv kijken mogelijk. Wethouder Salden wil met dit project ook duidelijk een signaal afgeven naar de glasvezel exploitanten; als landsgrenzen geen blokkade meer zijn, hoeft dit zeker voor gemeentegrenzen niet meer te gelden. Hij ziet mogelijkheden om kleinere dorpen, zoals Merkelbeek en Bingelrade, maar ook elders in den lande aan te sluiten op netwerken in buurgemeentes. Dat gebeurt nu nog niet maar hopelijk is met deze grensoverschrijdende aansluiting een trend gezet.

 

Geef een reactie