Film Le Tango des Rashevski is te zien in het filmhuis de Spiegel

 

België, Frankrijk, Luxemburg, 2003 / 90minuten

Regie: Sam Garbarski

Met: Natan Cogan, Ishai Golan, Mosko Alkalai

Voorafgaand aan de film een optreden van het fameuze duo Les Gallants, bestaande uit de Luxemburgse sopraan Cynthia Knoch en de Friese accordeonist Foppe Jacobi. De film zelf begint daardoor om 14.30 u.

 

Zondag 6 mei / 14.00 uur   TICKETS

 

 

Wat is een goede jood? Binnen de Frans-joodse familie Rashevski lopen de meningen sterk uiteen. Als grootmoeder Rosa overlijdt, valt de familie als los zand uit elkaar.

Lekker sfeertje heerst er in de familie Rashevski na het overlijden van grootmoeder Rosa. Oma had na Auschwitz de religie afgezworen, maar nu blijkt haar laatste wens een joodse begrafenis. Het organiseren van de kaddisj brengt het jarenlang opgekropte ongenoegen in de familie over elkaars levenswijze naar boven. Le Tango des Rashevski stelt vragen over de joodse identiteit. Ben je joods omdat je leeft volgens de tradities (en dus als man besneden bent), omdat je moeder joods is (zoals de leer het voorschrijft) of omdat je het zelf zo bepaalt? Het leidt tot tragikomische ruzies tussen ongelovige familieleden die de joodse tradities niet machtig zijn en de orthodoxe tak. Over bijna niets worden ze het eens. Wat hen uiteindelijk bindt is vooral het besef dat één joodse identiteit niet bestaat; het zijn er velen.

Sam Garbarski werd in 1948 in Duitsland geboren. In 1970 richtte hij het reclamebureau Garbarski Euro RSCG op in België, waarvoor hij meer dan 50 commercials heeft gemaakt. Daarnaast heeft hij ook enkele korte films gemaakt, waaronder La Dinde (1998), La Vie, la mort, Le Foot (2000) en Merry Christmas, Rachid (2001). In 2003 maakte hij zijn eerste speelfilm, Le Tango des Rashevski, die werd gevolgd door Irina Palm (2007), geselecteerd voor de competitie in Berlijn. In 2010 maakte Sam Garbarski Quartier lointain. Vijay en ik is zijn vierde speelfilm

Filmhuis De Spiegel

Schunck 5.0 Bongerd 18

045 577 22 79

reserveringen

info@filmhuisdespiegel.nl 

www.filmhuisdespiegel.nl

 

Geef een reactie