Wederom spannend van aard, maar zeker gezellig, Koningsvogelschieten Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide

 

Ieder jaar weer is Hemelvaartsdag, voor groot en klein, toch altijd een bijzondere dag. Op deze christelijke feestdag, dit jaar donderdag 10 mei, vinden her en der leuke “plechtigheden” en andere activiteiten plaats en doen ook op vele plaatsen in de regio kinderen hun eerste H. Communie. Voor de communicanten, hun ouders en familie een indrukwekkende, maar ook feestelijke, gewaarwording. Een festiviteit van hoogstaande gehalte vindt, evenals vele jaren eerder, komende Hemelvaartsdag 10 mei in Heerlerheide plaats. Dit jaar dus ook gewoonweg te omschrijven als het traditionele koningsvogelschieten en wel onder auspiciën van Kon. Schutterij St. Sebastiaan Heerlerheide. De insteek hierbij is uiteraard om te bepalen wie de glimmende koningsplaten mag gaan dragen, maar dan zal de nu nog onbekende potentiele schutterskoning eerst met een gericht schot de vogel naar beneden moeten halen. Uiteraard is sportpark Pronsebroek Hei Grindelweg (thuishaven hoofdklasse voetbalvereniging RKSV Groene Ster) dé locatie waar het sportieve “schuttersgeweld” zich zal gaan afspelen. Het beloofd op 10 mei wederom een spannend van aard, maar zeker gezellig, gebeuren te worden. Dit alles met hopelijk goed weer. De organiserende schuttersvereniging zal hiertoe dan, naar Limburgs gewoonte, zeker een schietgebedje plegen.

Het programma op 10 mei ziet er als volgt uit: om 13.00 uur komt Schutterij St. Sebastiaan,  met hun huidige dan nog op schuttersniveau “regerende” koning Mart Habets, Sportpark Pronsebroek binnen. Om 13.30 uur zal dan door de schutterij het eerste schot op de aangebrachte vogel op de hoge schietboom gelost worden. De schuttersjacht op het begeerde koningschap zal gevolgd worden door het schieten om het koningschap van het ere-bestuur van St. Sebastiaan en voor de burgers koningstitel. Geïnteresseerden om deel te nemen aan het burgerschieten dienen er wel (wettelijk verplicht) zorg voor te dragen dat zij een ID-kaart bij zich moeten hebben en uiteraard kunnen tonen. Overigens zal bij veel inschrijvingen, aangaande het burgerschieten, geloot gaan worden.

Uiteraard wordt er evenals voorgaande jaren uitstekend gezorgd voor een hapje en een drankje en een barbecue. Spanning, gezelligheid en sociale contacten vormen dan ook alle ingrediënten voor een optimale beleving van het schuttersfestijn Heerlerheide waarvoor dus iedereen is uitgenodigd om dit mee te beleven. Deze opsomming wordt ook nog eens versterkt door de muzikale aspiratie van de live band TOB, c.q. Tiroler ohne Bergen. Deze nieuwe 10 mans formatie van eigen bodem/roots zag eind 2017 het “levenslicht” in Heerlerheide, maar eigenlijk voor een eenmalig optreden. Initiatiefnemer was Marcel Falize, zoals bekend ook slagwerker bij het Johann Strausorkest van Andre Rieu. Maar gezien de geweldig impact van TOB bleef het niet bij een eenmalig optreden. Integendeel, want iedereen van deze band was de overtuiging toegedaan om verder te gaan en zo geschiedde het dus ook. De band speelt het genre Tiroler muziek met af en toe een vleugje rock. Overigens kan ieder lid van deze band live invulling geven aan deze unieke groep. Prachtig toch.

ParkstadActueel: archieffoto’s: Callie Steijaert

 

 

 

 

Geef een reactie