Partij voor de Dieren kanttekeningen geplaatst bij het dossier over de Veiligheidsregio Zuid-Limburg

 

 

 

Bij gelegenheid van de gemeenteraadsvergadering van 30 mei heeft Partij voor de Dieren kanttekeningen geplaatst bij het dossier over de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL), omdat de kerncentrale hierin in het geheel niet ter sprake komt.

De Partij voor de Dieren is van mening dat dit een gemis is en dat de gemeente Heerlen dit niet kan tolereren vanwege de veiligheid van haar bewoners.

Het is de taak van de Veiligheidsregio om iedereen die in haar gebied woont, werkt of verblijft te beschermen tegen (gezondheid)risico’s en bij rampen en crises. De kerncentrale Tihange maakt deel uit van het rampenplan van de VRZL. Echter, ondanks vele onderzoeksrapporten die het tegendeel bewijzen, acht de VRZL de kans op een calamiteit zeer klein. Aan de andere kant worden er wel jodiumtabletten uitgedeeld. Kennelijk is het risico toch zeker niet te verwaarlozen.

Ook zal er uitvoering moeten worden gegeven aan de aanbevelingen uit het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (jan. 2018).

 

De PvdD wil antwoorden op een aantal vragen:

  1. de VRZL heeft al een half jaar lang niet meer gesproken over Tihange

  (volgens website, link documenten). Vindt het college ook dat Tihange op nummer één moet staan op het lijstje van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg ?

  1. Is het college van mening dat de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid moeten worden geïmplementeerd ?
  1. Is het college dan ook van mening dat er budget dient te worden vrij gemaakt ?
  2. Is het college ervan overtuigd dat de oude, krakkemikkige kerncentrale al 10 jaar geleden gesloten had moeten worden ?

Concluderend: De PvdD is van mening dat deze vragen eerst dienen te worden beantwoord door de Veiligheidsregio. Zonder specificatie van maatregelen en kosten die gepaard gaan met de uitvoering van de aanbevelingen in het OVV rapport, kan naar de mening van de Partij voor de Dieren de voorliggende begroting niet worden goedgekeurd door de gemeente Heerlen.

 

Tekst PvdD en foto’s  Paula Wielders

 

 

Geef een reactie