Haslou zag de titel in de vierde klasse A op de laatste speeldag uit handen glippen. Bij RKHSV werd verrassend met 3-1 verloren. De wedstrijd van concurrent SVME, die op bezoek moest bij Berg’28, werd afgelast omdat het veld in Berg en Terblijt volkomen blank stond. Twee dagen later werd dat duel alsnog gespeeld, SVME won met 4-1en pakte alsnog de titel in 4A. Haslou is daardoor ‘veroordeeld’ tot het spelen van nacompetitie en moet dus een teleurstelling overwinnen, alvorens het aan het toetje begint. Voor KVC Oranje ligt dat anders. De ploeg van trainer Paul van Putten bleef lang de eerste achtervolger van kampioen Wijnandia, maar zag de voorsprong van die ploeg ook gestaag groeien. Het was al enige tijd duidelijk dat het behalen van het kampioenschap een brug te ver zou zijn. Deelname aan de nacompetitie was daarentegen al wat langer zeker, Dat geeft een prettig gevoel.

 

De website van Haslou leert ons onder meer dat de club in 1941 is opgericht en inmiddels ruim 500 leden telt. Uit het huidige refrein van het clublied van de zwart-witten blijkt dat het is geschreven met passie voor de vereniging. De tekst:

‘Zwarte brook en witte trui, dat zin die Haslou lui,

Mit vechtlus, passie en plezeer, goan veer veur de Haslou eer,

Haslou doe bis deil van mich, Haslou, Haslou,

Aelse steit vol achter dich, Haslou, Haslou,

Haslou is van mich’,

laat geen enkele ruimte voor twijfel aan de juistheid van de stelling dat Halsou de trots van Elsoo is.

Het zou te ver voeren om te betogen dat KVC Oranje de trots van Kerkrade is, wellicht wel van de Bleijerheide, de naam van wijk in de Klankstad, waar KVC Oranje haar thuishaven heeft. Ook in het clublied van oranje-wit, de eeuweling uit 1911, zit veel passie en overtuiging opgesloten.

Fred Derix schreef:

‘Allemoal noa vure, allemoal noa vure

Vier jage ze noa heem mit d’r sjtats tusje de bee

Allemoal noa vure, allemoal noa vure

de pónkte blieve hei bij KVC

En wat de angere och probere

’t nieëks joar junt vier promovere,

Allemoal noa vure, allemoal noa vure

de pónkte blieve hei KVC’

Zondag staan beide team dus tegenover elkaar, in Elsoo. De punten zijn niet belangrijk, wel wie er wint, al of niet na verlenging. Of de krachtsverhoudingen valt niet zo heel veel te vertellen. Dat zien we zondag wel. Duidelijk is in ieder geval dat voor beide teams geldt dat aanvallen de beste verdediging is. De cijfers spreken wat dat betreft boekdelen. Haslou scoorde maar liefst 91 keer, KVC Oranje trof 74 keer doel, in de reguliere competitie dan. In de beker werd door KVC Oranje nog gewonnen van onder meer tweedeklasser Centrum Boys (5-2) en eersteklasser Wilhelmina’08 (2-1).

Wat er ook gebeurt, één ding lijkt duidelijk: Zondag in Elsloo is er een duel geprogrammeerd tussen twee teams die garant staan voor aantrekkelijk voetbal. Een aanrader dus om te bezoeken. Haslou en KVC Oranje heten u graag welkom. De winnaar van deze confrontatie gaat een week later op bezoek bij de ploeg die zegevierend tevoorschijn komt uit de ontmoeting tussen vv Hellas en RKVVL/Polaris.

Foto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie