Muurschilderingen van buiten naar binnen brengen, is de gedachte geweest achter de prachtige Mural, die sinds een paar weken op het toiletruimte van Jansen&Janssen te bewonderen is.

Sinds de lunchroom Jansen&Janssen op 2 september haar deur opende, hebben de ondernemers Henny en Mischa niet stil gezeten om de Urbanstijl van Heerlen op de een of andere creatieve manier door te voeren in hun interieur. Hiermee willen ze zich met een knipoog verweven met de Urban-gedachte van hun stad Heerlen.

Een uitgebreide zoektocht naar kunstenaars bracht het tweetal bij Hanny Boertien oftewel Honeybee. Hanny is oorspronkelijk afkomstig uit Brunssum, maar zwierf van Rekem naar Noord-Holland om vervolgens drie jaar geleden weer neer te strijken in Heerlen. Met Hanny heeft Jansen&Janssen een creatieve, vrolijke en enthousiaste vrouw van bijna 59 jaar in huis gehaald, die zeer gepassioneerd met kunst omgaat. Als kind zat ze al met een ouderwetse kladblok in de hand en tekende ze sporadisch van alles na wat ze in de buurt zag liggen. Als puber was ze praktisch altijd in de weer met papier en potlood. Popsterren waren ideale voorbeelden om haar talent vorm te geven. Iets dat ze uitbreidde tijdens haar zomervakantie op de camping. Gasten in de kantine zaten graag model voor haar.

Tijdens haar huwelijk kreeg Hanny steeds meer oog voor haar talent en nam de kans om in IJmuiden, bij kunstenares Ada Leenheer, de kneepjes van het vak te leren. Verhoudingen en dieptes, maar ook verschillende technieken kwamen op haar pad. Steeds vaker en steeds beter ging ze met penseel en acrylverf aan de slag. Het airbrushen is een techniek die ze vanuit een vriendengroep overgenomen heeft. Door veel te oefenen heeft ze ook dat gevoel in de vingers gekregen. Haar uitgebreide portfolio was de reden dat ze de opdracht bij Jansen&Janssen kreeg. Ze mocht dankzij haar minutieuze manier van werken al snel aan de slag in de toiletruimte, waar ze in haar uiteindelijke uitvoering volledig vrij werd gelaten. Natuurlijk was het voor Henny en Mischa van belang dat er elementen uit hun lunchroom terug zouden komen. Het servies, de taarten en wat persoonlijke huisdieren heeft Hanny met veel plezier op een zeer geinige manier in een prachtige levensboom verwerkt. Haar liefhebberij – de teddybeer- is speciaal voor de jongste gasten als speelse achtergrond van het verschoonkussen op een MDF plaat getoverd.

Hanny Boertien is bekend met het maken van opdrachten. Zo schilderde ze portretten, deed naaktmodel sessies en kon haar ei kwijt in podium decors. Zo mocht de absolute topper in de vorm van een adelaarskop niet ontbreken als decorstuk op het DJ festival te IJmuiden. Ook voor “We are Bek” heeft Hanny al mee mogen dingen in het bewerken van podium decorstukken. Fantastisch om te mogen doen, vertelt Hanny. Dat ze een allround kunstenaar is met een verscheidenheid aan mogelijkheden, wordt me langzamerhand wel duidelijk. Ze werkt niet alleen groot (zie de wandschildering), maar ook heel gedetailleerd (10 bij 15 cm) Ze is op haar best als ze vanuit mooie foto’s kan reproduceren, waarbij ze – mits toegestaan door de opdrachtgever- een beetje mag spelen met haar vrije geest. Een geintje zou zomaar verwerkt kunnen worden…

Nu de opdracht klaar is, kan Hanny met recht trots zijn. De reacties, allemaal positief, hebben Hanny doen groeien. Eén worden met de opdracht is een fantastische basis om je rijk te voelen in een leven. Het stimuleert elke vorm van ontspanning, zelfvertrouwen en rust. Juist daarom is het zo heerlijk om gewoon aan te slag durven gaan met penseel en verf. De ideeën borrelen vanzelf op, omdat je de omgeving met al zijn prikkelingen los kan laten en je je kunt verweven met het doek, de muur of het hout. Je hoeft alleen maar aan dat schilderij te denken, dat onder je handen tot leven komt.

De opdracht van Jansen&Janssen was een regelrechte uitdaging, maar gigantisch om te mogen doen. Dat het uiteindelijk een combinatie van acrylverf en airbrushen is geworden is geen toeval. De airbrush is ideaal voor de eerste opzet en voor de afwerking. Deze techniek is magisch om te kunnen schaduwen en dus diepte te creëren, terwijl de acryl weer heel makkelijk is om fijne achtergronden te bewerken of meerdere kleuren door elkaar te gebruiken.

Wat de toekomst op het gebied van kunst nog verder gaat brengen, is en blijft een verrassing. Dat ze met haar muurschildering absoluut een visitekaartje heeft weten af te geven, lijkt me een bezoekje -alleen al aan het toilet van Jansen&Janssen-waard.

Henny en Mischa hebben al aangeboden een ruimte ter beschikking te stellen, zodat Hanny in groepjes van 4-8 personen aan de slag kan gaan aan de hand van workshops. Natuurlijk staat Hanny ook open voor persoonlijke opdrachten. Vanaf vandaag is één van haar prachtige creaties te bewonderen bij Jansen&Janssen.

Hanny (Honeybee) is te vinden op haar facebookaccount Honeybee Heerlen Kunst

Foto’s Sandarijn Hilkhuijsen

 

Geef een reactie