“Wat ons speciaal maakt, maakt ons sterk”.

 

Afgelopen pinksterzondag 20 mei en zaterdag 9 juni was het weer zo ver. In Kumulus te Maastricht brachten jongeren uit de musicalgroep Musical Unlimited in drie verschillende voorstellingen hun passie voor theater ten tonele. De gevorderde groep spetterde met Footloose, terwijl de twee jongere groepen de zaal emotioneerden met Peter Pan. Vivian Vrancken- Pepels en Marlies Gardeniers, beiden werkzaam op Adelante Houthem, hebben aan de wieg gestaan om voor deze doelgroep (jongeren met een beperking)  een passende indicatie te krijgen vanuit de gemeente/CIZ, om ervoor te zorgen dat zij aan dit unieke product van dagbesteding konden/mochten deelnemen.  

Is het respect voor elkaar en je geliefd voelen niet het allerbelangrijkste dat wij in een maatschappij kunnen uitdragen? En dat daarbij niet de beperking, maar nieuwe mogelijkheden tot een algemeen gedachtegoed mag leiden?

Levensvragen die me brengen bij Musical Unlimited. Een groep, die 8 jaar geleden ontstaan is bij Kumulus te Maastricht. Sanne en Petra, beide ervaringsdeskundig op het gebied van speciaal onderwijs en social work hadden toentertijd de leiding over reguliere musicalgroepen voor kinderen en jongeren. Dat ook kinderen met een beperking de behoefte kennen musicallessen te volgen, werd pas duidelijk toen er een verzoek kwam vanuit een gezin, waarvan de dochter reguliere lessen volgde en de broer dit alleen maar in de huiskamer tot uiting kon brengen. Een gemiste kans vonden Sanne en Petra en sloegen al snel de handen in elkaar om de uitdaging aan de gaan. Een uitdaging om een cursus voor kinderen met een beperking neer te zetten, die niet onder zou doen voor een reguliere cursus. In samenwerking met betrokken ouders en buddy’s en na uitgebreide uitleg over medicatie, aandoeningen, syndromen en belemmeringen werd na een les of 12 een uiteindelijke voorstelling in Kumulus theater een groot succes. De kinderen straalden van oor tot oor en alhoewel het soms onmogelijk leek, werd het mogelijk.

Helaas speelden de financiën een negatieve rol in de verdere uitwerking van deze musicalgroep. Adelante, een school voor speciaal onderwijs en kinderrevalidatie, pakte het stokje over. Vivian Vrancken-Pepels zag het als een regelrechte positieve uitdaging en heeft musical unlimited samen met Sanne en Petra een gezicht gegeven. Nu 6 jaar later hebben al heel wat kinderen met een beperking de rol van hun leven mogen spelen.

“Wat ons speciaal maakt, maakt ons sterk”. Deze spreuk was vorig jaar het uitgangspunt, toen Musical Unlimited mocht spreken van een gouden jubileum. Het vijfjarige bestaan werd uitbundig aangepakt met een fantastisch optreden in Parkstad Limburg Theaters. Waar normaal de drie verschillende groepen hun eigen musical voorbereidden, werden dit jaar alle groepen samengevoegd. Dat bleek nog wel een organisatorisch dingetje. En ook al misten de begeleiders de kleinschalige aandacht, het uiteindelijke resultaat was magisch. Het werd een ervaring, waar niet alleen de kinderen nu nog van spreken, maar ook de buitenwacht. Naast de intense organisatie, de extra begeleiding en de uitgebreide PR werd het een glinstering die we met zijn allen hebben weten in te pakken. Het eindresultaat kende veel trots en tranen, weggepinkt door de vele bezoekers die nog nooit kennis hadden gemaakt met deze vorm van podiumkunst.

Ook dit jaar stralen de musicalsterren weer op het podium. De gevorderde groep heeft op Pinksterzondag al in het Kumulus theater met de musical Footloose haar opwachting mogen maken. De jongere groepen hebben vorige week hun musical Peter Pan gepresenteerd. En alhoewel de grote zaal in Parkstad Theaters een megaervaring bleek te zijn, voldoet het kleine theater Kumulus toch beter aan de eisen om de drie verschillende groepen met de beste persoonlijke aandacht te kunnen ontvangen. Kinderen in deze doelgroep komen gewoon beter tot hun recht in een kleine zaal.

Zowel Petra, Sanne, Vivian en Cindy krijgen veel positieve energie van het werken met de kinderen. Juist het feit dat de kinderen op allerlei niveaus genieten, is het aan hun als begeleiders daar creatief en flexibel mee om te durven gaan. De kinderen zijn zich stuk voor stuk bewust van hun beperking, maar weten daarom ook donders goed hoe lastig het voor de ander is om de drempel over te moeten. Het is geen issue voor hen en gunnen elkaar de rol die op hun lijf geschreven is. Voor veel kinderen is de musicalgroep een plek waar ze bijna een jaar lang wekelijks komen. Ze bouwen samen iets op, er ontstaan vriendschappen en zeker de gevorderde groep gaat ook buiten de repetities met elkaar om. De betrokkenheid is groot en dat geeft vaak bijzondere momenten. De afsluitende voorstelling is dan ook altijd een emotioneel moment, voor zowel de begeleiding, de kinderen als het publiek.

Nu het jaar bijna ten einde is kijken de begeleiders van Adelante terug op de fantastische momenten, die ze kennen met hun “sterren”. Afhankelijk van de groepsgrootte en de zorg die toch nodig is, worden de kinderen begeleid door twee vakdocenten (dans/zang en drama) twee pedagogische begeleiders en natuurlijk niet te vergeten de costumière. Ook zij zorgt voor kostuums op maat en dan niet alleen lichamelijk op maat. Juist de kleding geeft het kind dat extra om zich nog beter in te kunnen leven. De begeleiders fungeren als levende microfoonstandaards. Ze verweven zich op een onzichtbare manier met de kinderen op het podium, waardoor de rol, de tekst en de beweging van het kind zo optimaal mogelijk vervult kan worden.

Hoe mooi is het dat kinderen die veelal moeten leven met een beperking nou juist eens in de aandacht staan zonder die beperking. De musicallessen zijn geen therapieën, maar juist momenten van groei, zelfvertrouwen en mogelijkheden. Hoe waardevol is dat! Een blik is soms al voldoende om kippenvel te krijgen. Veel kinderen stappen even uit een wereld van onmogelijkheden om intens te kunnen transformeren tot kanjers, die groeien in datgene dat ze kunnen en diegene wie ze zijn. De grootste winst wordt dan ook absoluut gehaald uit de uitgangsgedachte dat beperkingen geen beperkingen zijn, maar juist extra dimensies die bijdragen aan de gehele performance. Een rol als deze maakt elk kind uniek en om dat gevoel te kunnen uitdragen is het grootste rijkdom dat Musical Unlimited de wereld kan geven.

De prachtige foto’s worden elk jaar weer door foto Rijkies gemaakt. Voor meer mooie foto’s van de verschillende musicals verwijzen we u naar Facebookaccount: Musical Unlimited Adelante.

Met dank aan Fotostudio Rijkies uit Geleen

Geef een reactie