5 augustus Maastricht gastheer IRONMAN voor vierde jaar op rij

 

De IRONMAN Maastricht-Limburg heeft eigenlijk geen introductie nodig. Begin augustus staan Maastricht en Limburg een weekend lang in het teken van de triatlon. Niet alleen professionals gaan de uitdaging aan, ook amateurs en liefhebbers doen mee. Soms hebben die uitzonderlijke verhalen te vertellen.

 

De atleten leggen een loodzwaar parcours af: 3,8 kilometer zwemmen in de Maas, 180 km fietsen door Nederlands en Belgisch Limburg en tot slot 42,2 km hardlopen door onder andere het historische stadshart van Maastricht. Daar zijn ook start, finish en wisselzone gelegen.

 Een van de deelnemers aan de IRONMAN is freelance journalist Hans Janmaat (61). Kort geleden bepaalde kanker zijn leven, hij werd echter triatleet en gaat voor een podiumplek tijdens IRONMAN Maastricht-Limburg. Op de facebookpagina van IRONMAN Maastricht-Limburg (https://www.facebook.com/IRONMANMaastricht) kunnen voorbereiding en race van Hans gevolgd worden.

 Het verhaal van Mathon van Eijsden en Glenn Wijntjens is er een van vriendschap, doorzettingsvermogen en het waarmaken van dromen. Mathon van Eijsden gaat zondag 5 augustus niet alleen de triatlon volbrengen, hij neemt zijn vriend Glenn Wijntjens letterlijk op sleeptouw. Glenn lijdt aan de spierziekte ataxie van Friedriech. Daardoor wordt hem steeds meer bewegingsvrijheid ontnomen. Glenn droomde altijd van deelname aan een groot sportevenement. Die wordt met hulp van Mathon werkelijkheid.

 Wat te denken van het Diabetesteam? Jeroen Wijckmans uit de gemeente Eijsden-Magraten is atleet en heeft de IRONMAN Maastricht-Limburg al volbracht. Nu begeleidt hij zijn vrouw, zoon en broer die allen diabetes hebben. Als team deelnemen aan de IRONMAN betekent dat elk teamlid een onderdeel voor zijn of haar rekening neemt.

 Last but not least is de bijzondere actie van Robin Gerards (21). De Maastrichtenaar wil met zijn deelname aan de IRONMAN 10.000 euro inzamelen voor het Kankerfonds. De vader van Robin overleed 11 jaar geleden aan deze ziekte.

 Maastricht is voor het vierde jaar op rij gastheer van ’s werelds grootste triatlon/ duursportevenement. Ook dit jaar is daar een weekend aan gewijd. Vrijdag 3 augustus staat de Maastricht Sport NightRun op het programma. De Maastricht Sport IRONKIDS Finale op zaterdag 4 augustus.

 Het startschot voor de IRONMAN Maastricht-Limburg klinkt zondagochtend 5 augustus op De Griend in Maastricht. De professionals gaan als eerste van start voor een wedstrijd die ook het Nederlands kampioenschap lange afstand is. Daarna volgen de amateurs en liefhebbers. De eerste atleten worden omstreeks 15.00 uur op de Markt in Maastricht verwacht.

Archieffoto®ParkstadActueel/Lucho Carreno

 

Geef een reactie