‘Bewoners’ van het Burgerhoes aan het woord: bibliotheek Landgraaf 

Deze keer is Bibliotheek Landgraaf aan het woord. Ook een van de partners waarmee de gemeente samen in één ‘hoes’ woont. Directeur Marij Eijdems beantwoordt onze vragen en kijkt op een mooie manier vooruit.

Wat doet Bibliotheek Landgraaf allemaal?. Marij: ‘Net als andere bibliotheken zijn wij niet meer alleen een plek waar je boeken kunt lenen, maar ook een plek waar boeken ter ondersteuning van maatschappelijke vraagstukken worden ingezet. Denk aan: het bestrijden of voorkomen van laaggeletterdheid en het werken aan zelfredzaamheid, van het omgaan met de elektronische overheid tot het zelfstandig invullen van je belastingformulier.’

Taalontwikkeling kan niet vroeg genoeg beginnen. Een kind uit een taalrijk gezin heeft vaak een voorsprong van 2000 woorden als het naar de basisschool gaat ten opzichte van een kind uit een taalarme omgeving. ‘Daarom starten we met de baby’s. In samenwerking met de gemeente ontvangen ouders een voucher waarmee ze gratis een ‘Boekstart’-koffertje kunnen ophalen’, vertelt Marij. Maar er is meer; taalontwikkeling begint bij leesplezier. Welke mogelijkheden en initiatieven biedt de bibliotheek voor volwassenen:

  • Het Taalhuis; mensen met een taalvraag worden gekoppeld aan een taalvrijwilliger en kunnen naar het Taalcafé, waar, bij een kop koffie, de Nederlandse taal gestimuleerd wordt.
  • Digisterker; workshop voor het leren omgaan met de e-overheid.
  • Boek-aan-huis-dienst; een service voor mensen die niet mobiel zijn.
  • Zomeractiviteiten, een programma dat samen met Servicegilde, KBO, SeniorWeb, Vrouwengilde Landgraaf en de Vrije Academie is vormgegeven.
  • Talrijke lezingen in de Pinkpopzaal van het Burgerhoes. Marcia Luyten, auteur van ‘Het geluk van Limburg’, was al te gast.

Bovendien ondersteunt de bieb op allerlei manieren diverse initiatieven zoals ‘Jongeren Op Gezond Gewicht, de bestrijding en het omgaan met dementie via het ‘Geheugenpunt’ en ‘WerkFit’, met maandelijkse workshops.

Het concept van het Burgerhoes met meerdere organisaties op een plek, is nu bijna twee jaar oud. Wat heeft het uw organisatie gebracht? ‘Een aantal van de eerder genoemde diensten voerde de bibliotheek al uit op de oude locatie, maar het Taalhuis heeft in het Burgerhoes vleugels gekregen. Het Burgerhoes stelt ons ook beter in de staat vorm te geven aan de ontwikkeling van een bibliotheek die verankerd is in de gemeenschap’, laat Marij weten. ‘We staan met z’n allen achter het concept van een ‘leven lang leren’, op informele en laagdrempelige wijze. SeniorWeb en het Servicegilde doen dat op hun eigen manier maar voor iedereen geldt dat je wel een gebouw nodig hebt dat uitnodigend, laagdrempelig, veilig en beschikbaar is, en dat op de juiste wijze is ingericht.’ Op de website van het Burgerhoes (www.burgerhoes.nl) zijn de activiteiten van alle partners te vinden.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?.‘Onze ambitie is om als personeel, samen met de 55 vrijwilligers én onze partners, te werken aan een gemeenschap waar mensen zelfredzamer en gelijkwaardiger zijn. Een gemeenschap waar minder uitsluiting plaatsvindt en waar mensen prettig geprikkeld worden om een leven lang te lezen, te leren, kennis op te doen en te delen’, besluit Marij. Een mooie boodschap om mee af te sluiten. De bibliotheek als knooppunt voor kennis, contact, verhalen en cultuur.

Tekst en foto Burgerhoes Landgraaf

Geef een reactie