Eurodedag 2018: Met de hele familie ‘Thuis in Europa’

Openbaar Lichaam Eurode organiseert op zondag 2 september 2018 tussen 12.00 uur en 16.00 uur haar tweejaarlijkse Eurodedag. De dag vindt plaats in de zogenaamde Eurode-driehoek. Deze bestaat uit Abdij Rolduc, de Baalsbrugger Molen en Burg Rode. Tijdens het evenement is er voldoende gelegenheid om de rijke geschiedenis van Eurode te ontdekken.

Monumentenmaand

Tijdens de Eurodedag wordt ook het startschot gegeven voor de Monumentenmaand, die dit jaar het thema ‘In Europa’ heeft. Aangezien Eurode en het Eurode Business Center (EBC) al sinds het begin van de jaren ’90 Europese samenwerking op lokaal niveau belichamen, maakt het EBC ook onderdeel uit van het programma.

Diverse activiteiten

U kunt tijdens deze dag onder andere deelnemen aan grensoverschrijdende wandelingen door het Wormdal en zien hoe ambachtelijke molenkoek wordt gebakken. Deskundige vrijwilligers vertellen bij de Baalsbruggermolen en Abdij Rolduc boeiende verhalen uit lang vervlogen tijden. Op alle locaties zijn er diverse attracties voor de (klein)kinderen: zowel voor de allerkleinsten (mini-scooters) als voor de grotere kinderen (o.a. bungee-jump) is er voldoende aanbod. Er is ook gedacht aan mensen die minder goed ter been zijn: tussen de locaties is er een pendeldienst van een elektrische trein en een boemeltreintje.

Grensoverschrijdend ontmoeten

In het EBC kunnen de kinderen creatief aan de slag met het thema ‘grensoverschrijdend ontmoeten’. Tegelijkertijd kan de rest van de familie zich in het EBC oriënteren op het aanbod aan grensoverschrijdende diensten. Medewerkers van het Grens Informatie Punt informeren bezoekers over allerlei praktische vragen, zoals belastingvraagstukken van mensen die in Duitsland gewerkt hebben en problemen met pensioenen. Het Service Punt Grensoverschrijdende Arbeidsmarkt geeft een indruk van het baanbrekende werk dat verricht wordt om grensoverschrijdende arbeidsmarktvraagstukken op te lossen.

Foto Gemeente Kerkrade

Geef een reactie