Kitonb (It) opent vandaag met spectaculaire openluchtvoorstelling 28ste editie festival Cultura Nova Heerlen

Vandaag 24 augustus gaat de 28e editie van het internationaal beeldend theaterfestival Cultura Nova van start! Dit jaar wordt het festival op geopend met de spektaculaire openluchtvoorstelling ‘Carillon – the Flight of Time’ van het Italiaanse gezelschap Kitonb. Deze voorstelling is de aftrap van een tien dagen lang durend uitgebreid en veelzijdig programma voor jong en oud met ruim 250 optredens, voorstellingen, films, workshops en lezingen, inclusief een bijzonder programma voor de jeugd. Aanvang openingsvoorstelling: 21.30 uur, Burg. van Grunsvenplein Heerlen, toegang: gratis.

Met de Nederlandse première van de spektakelshow ‘Carillon – the Flight of Time’ van het Italiaanse gezelschap Kitonb wordt op vrijdag 24 augustus de toon gezet voor tien dagen Cultura Nova. Een ronddraaiende metalen torenconstructie van zes meter hoog, die doorkruist wordt door 600 meter elastische kabel, vormt het decor van ‘Carillon – the flight of time’. Daarnaast dansen de acrobaten hangend aan een 250 tons-kraan 40 meter boven de grond. De dans en acrobatiek worden ondersteund door krachtige muziek uit verschillende tijdvakken en culturen, variërend van elektronische muziek tot gezongen mantra’s, van orkestrale fuga’s tot oer-stemmen. De voorstelling ‘Carillon – the Flight of Time’ is al in meer dan 30 landen opgevoerd; in Heerlen bij festival Cultura Nova vindt de Nederlandse première plaats.

 

Tijdens het tien dagen durende festival presenteert Cultura Nova theater, muziek, circustheater, dans, film en beeldende kunst voor jong en oud. Naast de spectaculaire opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb presenteert het festival o.a. ‘Carmina Burana’ in een uitvoering van La Fura dels Baus (Barcelona) met philharmonie zuidnederland in een zandgroeve, Toneelgroep Maastricht met ‘Emma’ in een schoenfabriek, ‘Cantina’ van Laika (België) in een romneyloods, Theater Titanick (Duitsland) met een moderne versie van Alice in Wonderland in de openlucht en het Hongaarse Recirquel met ‘Paris de nuit’ in Theater Heerlen. Ook jonge makers als Naomi Velissariou, Tim Scheffer & Audrey Apers, Playfield en Rutger Muller staan op het programma. Er is een klankroute door de stad van geluidskunstenaar Mike Kramer & stadshistoricus Michel Lemaire o.a. door de verlaten stationstunnel onder het Maankwartier, heel bijzondere familievoorstellingen zoals van  Aracaladanza (Spanje), Teatro delle Briciole (Italië) en Ultima Vez met ‘Invited’. Verder vinden tal van concerten, workshops en lezingen plaats. Check www.culturanova.nl voor het volledige programma.


Bovengronds: op weg naar een nieuwe toekomst

In Heerlen markeert deze voorstelling hoog in de lucht niet alleen de opening van Cultura Nova; het is tevens de aftrap van ‘Bovengronds’, een themaperiode waarin de jaren ná de mijnsluitingen centraal staan. ‘Bovengronds’ is de opvolger van het ‘Jaar van de Mijnen’ (2015). In de periode na de mijnsluitingen is ook Cultura Nova ontstaan. Het inmiddels 28 jaar oude festival staat als het ware model voor de transitie en veranderingen van de afgelopen decennia.

LIVE bij L1 TV

Tijdens de opening van Cultura Nova met Kitonb zal L1 aanwezig zijn om het spektakel live op tv en via livestream uit te zenden. Geniet van 21:30 tot 23:00 uur mee online en op televisie! Van de rest van het tien dagen durende festival zendt L1 dagelijks samenvattingen van voorstellingen en interviews met theatermakers en kunstenaars uit.

Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september. Kijk voor het volledige programma en meer informatie op www.culturanova.nl.

http://nl-nl.facebook.com/CulturaNovaFestival/ / http://twitter.com/#!/culturanova/
http://instagram.com/CulturaNovaFestival/

 

Festival Cultura Nova: Vrijdag 24 Augustus t/m Zondag 2 September

 

Geef een reactie