SVN en KVC Oranje, clubs met traditie en een link

 

KVC Oranje en SVN/BtB Consultancy treffen elkaar komende zondag in Bleijerheide voor de eerste bekerwedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen. Beide clubs hebben een rijke traditie. SVN is de meest succesvolle van de twee, KVC Oranje, de eeuweling, is de oudste. Er tussen beide verenigingen ook een link, zij het dat je daarvoor ietwat fantasie nodig hebt. Die link is namelijk een historische, te vinden in de persoon van de inmiddels overleden Wiel Coerver.

Als voetballer werd Kerkradenaar en latere wereldburger Coerver in 1956, na eerder te zijn uitgekomen voor ‘Sparta’  Bleijerheide,  destijds spelend in het ‘stadion’aan de Jonkerbergstraat in de gelijknamige wijk, kampioen van Nederland met Rapid JC, een van de voorlopers van wat nu Roda JC is. In de voetbaljaargang 1959-1960 was hij als oefenmeester verbonden aan SVN in Nieuwenhagen, volgens Wikipedia destijds het Ajax van het zuiden genoemd. Het leidde voor de mensen in Nieuwenhagen meteen tot succes. Men promoveerde naar de tweede klasse. Het was niet het laatste wapenfeit van Wiel Coerver. Hij werd trainer van onder meer NEC, Sparta, Go Ahead en niet te vergeten Feyenoord, met welke club hij in 1974 landskampioen werd en in de finale tegen Tottenham Hotspur de UEFA-cup veroverde. De meeste bekendheid verkreeg Coerver met zijn door hem zelf ontworpen oefenstof, de Coerver-methode. Aanvankelijk verguisd kreeg hij uiteindelijk dan toch de verdiende waardering voor dat meesterwerk waar veel jongere voetballers nog steeds hun voordeel kunnen doen.  Die prijs ontving hij, in het bijzijn van een aantal van zijn Rapid-ploegmakkers uit 1956, onder wie Rainer Barwasser, in de kantine van KVC Oranje, de club die hij in die jaren zo af en toe met een bezoek vereerde.

Nu treffen SVN en KVC Oranje elkaar dus in de beker. KVC Oranje komt komende voetbaljaargang uit in de vierde klasse, SVN een trede hoger. Een leuke pot voetbal lijkt in het verschiet te liggen. Beide clubs heten u graag welkom, in Sportpark Bleijerheide aan de Voorterstraat in Kerkrade, zondag om 14.30 uur.

.

Foto®Parkstadactueel/ Lucho Carreno

Geef een reactie