Bijzondere kijk op de grens tijdens zonnige Eurodedag

Zondag 2 september was de tweejaarlijkse Eurodedag, die in het teken stond van bijzondere grensoverschrijdende ontmoetingen in de historische Eurodedriehoek. De hele dag waren er onder het motto “Thuis in Europa”allerlei culturele, sportieve en informatieve activiteiten bij Rolduc, de Baalsbrugger Molen, Burcht Rode en het Eurode Business Center. Belangstellenden konden per huifkar of boemeltreintje tussen de locaties pendelen en kregen daarbij uitleg over de geschiedenis van Eurode en de verworvenheden van de jarenlange samenwerking tussen Kerkrade en Herzogenrath.

Die jarenlange samenwerking wordt op creatieve wijze vertaald in het nieuwe Eurode Social Sofa project, waarbij Duitse en Nederlandse inwoners van Eurode gezamenlijk kunnen meewerken aan het mozaïeken van een bijzonder stuk straatmeubilair: een fraaie zitbank met als thema grensoverschrijdend ontmoeten. Dankzij de samenwerking binnen Eurode zal het Social Sofa project voor het eerst buiten Nederland te zien zijn! Zin om mee te denken bij het ontwerpen en maken van de social sofa? Aanmelden kan nog per mail via mevrouw Leue: Niemod48@gmail.com

Tijdens de Eurodedag stond het belang van uiteenlopende grensoverschrijdende ontmoetingen centraal. Laagdrempelige, alledaagse contacten binnen verenigingen, de werkvloer of anderszins kunnen ervoor zorgen dat de grenzen binnen Europa vervagen en Europees burgerschap wordt bevorderd. Daarom waren er ook medewerkers van de Service Grensoverschrijdende Arbeid (SGA) aanwezig om het publiek te informeren over de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het solliciteren aan de andere kant van de grens. Leden van de Deutsche Niederländische Gesellschaft brachten o.a. het belang van een goede beheersing van het Duits onder de aandacht: dit biedt enorme kansen voor opleiding en carrière bij onze oosterburen!

Tekst en Foto´s Gemeente Kerkrade

Geef een reactie