Provincie gaat de Breukberg beschermen tegen verdere verdroging

Globale ligging van het kleischerm

 

Tussen Schinveld en Brunssum ligt de Breukberg, een hellingveen van 15 hectare groot. Ondanks het relatief kleine oppervlak is dit een uiterst waardevol natuurgebied. Het herbergt enkele unieke plantensoorten, waaronder een bijzondere Europese orchidee; de Veenorchis die in Nederland alleen nog hier voorkomt.

Een hellingveen als de Breukberg is in Nederland zeldzaam geworden. Het voortbestaan ervan wordt bedreigd als gevolg van verdroging. Samen met de terreinbeheerder Natuurmonumenten, de gemeenten Brunssum en Onderbanken en het Waterschap Limburg gaat de Provincie Limburg de Breukberg beschermen tegen verdere verdroging om zo dit unieke stukje natuur te behouden. De bescherming van de Breukberg maakt onderdeel uit van een groter plan. Vanuit het project Buitenring Parkstad Limburg wordt namelijk een kwaliteitsimpuls gegeven aan verschillende hydrologische objecten in Parkstad.

De werkzaamheden

Door een kleischerm in de grond te plaatsen aan de onderzijde van het hellingveen, wordt de grondwaterstand in de Breukberg kunstmatig verhoogd. Hierdoor vindt weer vernatting van het gebied plaats wat de groei van de kenmerkende vegetatie bevordert. Het scherm ligt in de gemeenten Brunssum en Onderbanken.

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het kleischerm worden in het najaar van 2018 uitgevoerd. Eerst wordt een tiental bomen verwijderd, waarna archeologisch onderzoek kan worden uitgevoerd in de werkstrook. In dezelfde periode wordt een aannemer geselecteerd die het werk in 2019 gaat uitvoeren. Na de aanleg wordt het kleischerm beheerd door de stichting Natuurmonumenten.

Als u vragen heeft over dit werk kunt u contact opnemen met het projectbureau Buitenring Parkstad Limburg via info@buitenringparkstadlimburg.nl of op werkdagen tussen 8.30 – 12.30 uur bellen met de Servicedesk, telefoonnummer (045)  800 19 40.

Geef een reactie