Een greep uit de activiteiten tijdens Open Monumentendag in Parkstad op 8 en 9 september 2018

 

 

Voor alle openingstijden en adressen kijk op www.openmonumentendag.nl en zoek op een specifieke gemeente.

 

 

 Heerlen. In Heerlen wordt speciaal voor deze Open Monumentendagen het boekwerk ‘Rijksmonumenten in Heerlen’ uitgegeven. Ook is een route uitgestippeld langs 125 beschreven rijksmonumenten in Heerlen en op zondag 9 september wordt een unieke tocht georganiseerd langs de opvallend vele Rijksmonumenten die deze gemeente rijk is. Vertrekpunt is Hotel van der Valk, waar u tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis routebeschrijving kunt ophalen.

 

KerkradeHet Gemeentearchief Kerkrade, Bibliotheek Kerkrade en de Volkshochschule Aachen hebben samen met Abdij Rolduc, de Watermillfoundation, de Botanische Tuin Kerkrade, Burg Rode, Schacht Nulland, Lambertuskerk, VAZOM, IVN en het EBC een aantrekkelijk grensoverschrijdend programma samengesteld.

 

Landgraaf. Bij Landgoed Slot Schaesberg wordt tekst en uitleg gegeven over het ambitieuze herbouwproject en de vorderingen. U kunt genieten van het uitzicht op de uitkijktoren die in de 17e-eeuwse toren is geplaatst en een kijkje nemen in de kelders van het kasteel waar begin 18e eeuw nog de zogenaamde ‘Bokkenrijders’ gevangen werden gezet. Ook is er o.a. livemuziek en een ’spellenkraem’ met spellen voor jong en oud en bezoekers kunnen  leren kleding te maken uit de 17e eeuw. Het programma bij de Petrus en Pauluskerk in Schaesberg staat in het teken van de ingrijpende restauratie die in mei 2017 werd afgerond.

 

Nuth . Op zondag 9 september zijn in de gemeente Nuth de volgende  monumenten opengesteld: De Naamse Steen in Wijnandsrade (tentoonstelling Schimmertse objecten en toneelvoorstelling Willie en Ambro om 16.00 uur), Het Boerderijmuseum, De Watertoren, de St Remigius  kerk in Schimmert en de Stephanuskerk Wijnandsrade, bezichtiging kerk, aandacht voor invloed Europa op architectuur en optreden van Paul van Loo om 13.00 uur en 14.30 uur. Ook is Kasteel Wijnandsrade te  bezichtigen. Hier vindt om 15.00 uur tevens een Groot Europa –debat plaats.

 

Voerendaal. Op zondag 9 september openen diverse monumenten in de gemeente Voerendaal vanaf 11.00 uur hun deuren. Verschillende monumenten, kerken, kastelen en hoeves, zijn deze dag (gedeeltelijk) open voor bezichtiging. Er worden onder andere rondleidingen, lezingen en kunstzinnige en muzikale activiteiten verzorgd. De monumenten zijn met elkaar verbonden via twee mooie fietsroutes.

 

.

 

Geef een reactie