Luc Ponet dirigeert BarokFest 2018 op 7 oktober in de Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen)

 

 

In 1998 werd de vzw Organum Alden Biesen opgericht als een platform voor het regelmatig bespelen van het Van Peteghem-orgel in de kerk van Alden Biesen, een site die een begrip is in het Vlaamse cultuurleven. De concertactiviteiten zijn daar niet meer weg te denken uit de kasteelagenda.

Inmiddels groeide de reeks orgelconcerten uit tot een artistiek project met focus op de breedheid van de barokmuziek. Onder impuls van voorzitter Ir. Patrick Bollen en met de steun van meerdere enthousiaste medewerkers-bestuurders werd de Bach Academie Alden Biesen opgericht. Met solisten, koor en orkest  wordt jaarlijks een kwalitatief zeer hoogstaand en waardevol concertprogramma gerealiseerd. De artistieke leiding berust bij Luc Ponet .

 

BarokFest 2018: een feest van barokke klanken en bij Bach op de koffie!  Elk jaar worden minstens vijf producties gerealiseerd, gespreid over het concertseizoen.

Naast succesvolle passieconcerten, een kerstconcert, de zomeracademie met masterclasses voor koor, barokorkest en orgel kijken velen uit naar het reeds traditionele BarokFest. Dit is een feest van de barokmuziek, voor kenners en liefhebbers, in de meest gemoedelijke sfeer.

Luc Ponet: “Zowel de inspirerende omgeving als de muzikale traditie in het Maas-Rijngebied en het prinsbisdom Luik zijn bepalend voor de inhoud van onze concerten. Vanuit een historisch geïnformeerde interpretatie annex uitvoeringspraktijk plaatsen de professionele uitvoerders een muziektraditie in een actuele, functionele context. Ze leggen de link tussen het verleden en het heden. Er wordt gespeeld op authentieke instrumenten én er wordt gecommuniceerd met een publiek van vandaag.”

 

Over Luc Ponet . Hij studeerde in Leuven (Lemmensinstituut) en in Wenen (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst), was jarenlang hoofdvakdocent (orgel) aan het Lemmensinstituut, werd in 2000 aangesteld als inspecteur voor het kunstonderwijs van de Vlaamse gemeenschap, maar is vooral bekend als concertorganist. Sinds 1988 is hij organist-titularis van het monumentale Le Picard-orgel in de basiliek van Tongeren, sinds 1998 organist in residentie van de Landcommanderij Alden Biesen, Europees cultuur- en congrescentrum van de Vlaamse Gemeenschap, en sinds  2012 stadsorganist en curator van ‘Leuven Orgelstad’.

Luc Ponet geeft wereldwijd lezingen, masterclasses en concerten, realiseerde meerdere CD’s en publicaties en bereidt momenteel een proefschrift (PhD) voor met betrekking tot de organistenpraktijk in het prinsbisdom Luik in de 17de eeuw. In 2012 werd hij artistiek directeur/dirigent van de Bach Academie Alden Biesen.

 

 

Programma

Vanaf 9 uur: Babelut workshop in het kasteel voor 0 tot 3-jarigen, samen met ouders(gratis). Dit staat los van dagprogramma

10.30 uur: ‘Wake-up call’ door jachthoornblazers  Les Amis

11 uur: Aperitiefconcert

‘Concerti Armonici a Quattro Violini obligati, Alto Viola, Violoncello obligato e Basso Continuo’ van graaf Unico Wilhelm van Wassenaer.

Orkest van de Bach Academie Alden Biesen o.l.v. Wim Brabants (traverso)

15 uur: Cantateconcert (J.S. Bach)

‘Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust’, BWV 170 (in de kerk)

‘Schweigt stille, plaudert nicht’, BWV 211 (in het Bachkaffee)

Koor en orkest van de Bach Academie Alden Biesen o.l.v. Luc Ponet m.m.v. Karlijn Noten (sopraan), Rob Cuppens (contratenor), Teun Michiels (tenor) en Joris Grouwels (bas-bariton)

 

Tickets:

Formule 1: aperitiefconcert + aperitief: 25 euro

Formule 2: cantateconcert + koffie/gebak: 35 euro

Formule 3: formules 1+2 samen: 50 euro

(-12 jarigen: gratis)

(*) Parallel jeugdevent door Orgelkids (vanaf 6 jaar) i.s.m. de Orgelvrienden Riemst.

Info en tickets: info@organum-aldenbiesen.be, 0470 244242

 

Geef een reactie